Пловдивчани атакуваха Одрин заради срива на турската лира, напълниха багажниците

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
20:50 / 27.08.2018
38405
Пловдивчани се юрнаха на шопинг в Одрин заради срива на турската лира. Нашенците са най-многобройните клиенти на пазарите и магазините в турския град. Оттам те обличат и подготвят децата си за първия учебен ден. Вчера трудно се намираха турски лири в чейндж бюрата в Пловдив. 

Одрин е пълен и с търговци от цяла България тези дни, които купуват на едро и зареждат магазините си у нас. Най-оживено е в петък и през уикенда. 

Пловдивчани пътуват със собствен транспорт, като пълнят багажниците с прах за пране, дрехи и зеленчуци. Заради срива на турските пари всеки очаква да купи повече за по-малко средства. От съседите ни пазаруват много и жителите на Хасково, Свиленград и съседните села, които са близо до Турция. 

"Обикновено отивам със стотина лева. Последно през юни за около 50 лв. купих чифт обувки, комплект покривки за маса, няколко тениски за детето, масло, сирене, задължително хляб, тъй като е много вкусен. Много съм доволна", казва Мария Ганева, която ще пътува с приятелки до Турция. В момента 1 лв. е равен на 3.54 лири. С 10-ина лири, или 2.82 лв., могат да се купят 4 тениски или чифт дънки, или пък кецове, дамска чанта. 

В Одрин всичко е по-евтино, отколкото у нас. Затова градът е пълен с търговци от почти цяла България. На борсата кило плодове и зеленчуци може да се купи за стотинки. Хасковски домакини мъкнат оттам още кори за баница, мая за хляб, сирене, маслини и зехтин и др., като всичко това им струва около 15-ина лири. Традиционно от Одрин се купуват лекарства, тъй като те са в пъти по-евтини.

Източник: в. "Марица"

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).