Пловдив поиска истинска съдебна реформа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:20 / 24.05.2017
4372
Граждански марш за европейско правосъдие се проведе в Пловдив, Варна и София в навечерието на най-българския празник - 24 май. Инициатори на протеста са инициативата "Правосъдие за всеки" и общността "Нова България".

Над 100 души се събраха снощи на копчетата пред сградата на общината за гражданския протест с мото "Няма да мълчим!". 

Исканията са две - промяна на съдебната система и редуциране на правомощията на главния прокурор. Протестиращите смятат, че правосъдната система има нужда от дълбока реформа, а правосъдията на главния прокурор, независимо дали се казва Сотир Цацаров или е някой друг, са прекомерни. Припомнено бе, че през 2019 г. ще се избира нов главен прокурор.

"Смятаме, че има нужда от отчетност в институцията, по-голяма свобода за самите прокурори, които са по-надолу в нивото, както и допълнителен заместник-главен прокурор по въпросите с корупцията по високите етажи на властта - така наречения румънски модел", заяви един от присъстващите.

Участниците в гражданския марш настояват за приемане на всички препоръки на ЕК за съдебна реформа у нас както в институцията прокуратура, така и във ВСС. 

"Искаме промяна на системата, включително на парламентарната квота във ВСС, която ще се избира сега отново на политически принцип, а няма да е граждански коректив, за което всъщност е била въведена, включително и правомощията на главния прокурор.

Ако не се направи съдебната реформа, не се губи нищо. Но системата ще продължи да функционира по досегашния начин и да има едва 6% доверие" - предупредиха активистите.


Източник: ПОТВ

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Ако днес сте решили да ходите за чорапи в Турция, не ходете!
Започва последният етап на най-новата улица в Пловдив
Бойко Борисов и Цвета Караянчева оглавиха листите на ГЕРБ-СДС за ...
Порой се изля над Пловдив
Предупредиха жителите на район в Пловдив заради този мъж
Безплатна "синя зона" в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).