Пловдив почете паметта на Васил Левски

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:07 / 19.02.2009
3580
С панихида в храма "Св. Св. Петър и Павел" започна отбелязването на 136-тата годишнина от обесването на Васил Левски, на която присъстваха кметът Славчо Атанасов, районният кмет Райна Петрова, общински съветници, много граждани. Всеки от тях бе запалил свещичка за душата на Апостола, а старец държеше ръчно изписано възвание, че трябва да се отслужва панихида за дякон Игнатий, който е бил ръкоположен преди 150 години, предаде репортер на Plovdiv24.bg. По-късно паметната дата събра много хора, за да отдадат своята почит пред Апостола пред неговия паметник в Бунарджика. Сред присъстващите бяха областният управител Тодор Петков, кметът Атанасов, началникът на пловдивския гарнизон, районни кметове, общински съветници, представители на почти всички политически сили, представителни военни части, стотици пловдивчани.

"Чрез живота си - чист и съвършен - Левски извисява българската нация. Поколения българи се вричат с огромна любов в неговата личност, в неговия образ и вярват, че от отвъдното Апостолът на българската свобода ни облъчва с енергията на съзиданието и просветлението. Левски чертае бъдещето на нацията, умножава надеждите, изтръгва хората от инертността, чисти душите им от нагара и ръждата, буди гордост у тях, вдъхва им сигурност и винаги, когато имаме нужда, ние се връщаме към Апостола и при него откриваме лек", каза в словото си, посветено на живота и делото на Левски, общинският съветник Герги Тютюков. Паметникът бе отрупан от венци и цветя, поднесени от признателните потомци.

"Левски е най-великият българин. Това, което днес ме прави особено щастлив е, че има толкова много млади хора, колкото не е имало пред паметника на Левски от години наред. Това ме навява на мисълта, че най-сетне България започва да възражда своя дух и родолюбие", изрази надеждата си Славчо Атанасов пред журналисти.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Обяснение в любов в Пловдив: Честит рожден ден, Цветана!
Ваня Григорова, лидер на Коалиция "Солидарна България", се срещна...
Блъснаха моторист на бул. "Свобода"
Популярен българин се появи на изненадващо място в Пловдив
Реставраторът на Източната порта на Филипопол: След 45 години - ц...
Сигнал: Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупос...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).