Пловдив отдаде почит на Ботев и загиналите за свободата на България

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
13:49 / 02.06.2017
3527
Пространството пред паметника на Ботев в Цар Симеоновата градина не успя да побере всички, дошли да поднесат цвете, да сведат глава и да отдадат почит пред великия български революционер и загиналите за свободата на родината, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

"Днес е Голямата задушница на българското. Ден на размисъл. Всичко ще отиде на бунището на историята, ако не го съхраним за децата си. Днес е Денят на България. И за България трябва борба, борба за правото да се наречем българи. Иначе всичко ще отиде на бунището на историята, ако не го съхраним за децата си", заяви пред стотиците директорът на Кукления театър Виктор Бойчев, който тази година държа речта за 2 юни. 

А децата край паметника бяха много. Възпитателките от частна пловдивска занималня дори бяха довели всички свои малучгани, който с най-голямо старание се наредиха до представителната военна рота. Венци и цветя по традиция положиха от градската администрация, политически партии, общественици. 

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г.

Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).