Пловдив на второ място сред градовете в ИТ индустрията

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:46 / 14.03.2024
3313
Освен обявите за работа има и друг ключов показател, който подсказва как се развиват технологичните компании, а именно, колко служители имат в IT отделите си и дали техният брой се е запазил, намалял или увеличил през последната кризисна година“, отбелязват от Dev.bg, специализираната платформа за обяви в технологичната индустрия. 

От там за поредна година картографират индустрията по този показател, като класират 100-те най-големи IT фирми в страната. Подредбата стъпва на подадени от самите компании данни за броя на служителите им в специализираните отдели. Класацията не взима предвид показатели като обороти или общ брой заети.

В 5 от 100-те компании IT екипите надхвърлят 1000 души, като най-ярко се откроява фирмата заемаща първото място – DXC Technology. За нея, по данните на dev.bg, работят 3439 специалисти в сферата на информационните технологии.

Впечатление прави разреждането на редиците не VMware, чийто IT отдел спрямо година по-рано е със 100 души по-малък. Това не е изненада предвид течащите съкращения там след придобиването ѝ от Broadcom, голяма част от които обаче са в други отдели. Години наред преди това българският офис агресивно наемаше служители и се разрастваше бурно, за дас е превърне в един от важните за международната компания. 

С какво се занимават тези компании?

Най-голямата част от компаниите (67%) разработват технологични продукти, 36% предлагат IT консултиране, 31% попадат в категорията "Услуги“, а 29% внедряват софтуерни системи.

Причината процентите да надхвърлят 100% е, че някои от фирмите се занимават с повече от една дейност.

От гледна точка на централния си офис 64% от работодателите в класацията са чуждестранни, а останалите 36% са български. Почти всички (94%) имат офиси в София, следвани от – Пловдив (31%), Варна (23%), Бургас (13%) и Русе (8%), които също са сред водещите градове за IT индустрията.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Председателят на 17 РИК Пловдив-област: Не може да се гласува с м...
Бум на туристи в Пловдив, ново приложение рекламира културния жив...
Дядо Антоний: Митрополит Николай не е депозирал писмото си за отк...
"МАВА Индустриал" АД откри нов офис в Пловдив
Николай Аргиров от БСП посочи първия проблем на Пловдив, който се...
Пепа Деведжиева, "Синя България": Държавната администрация се раз...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).