Пет са потенциално опасните язовири в Пловдивско

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:21 / 02.06.2010
2060
5 язовира в областта са потенциално опасни заради извършвани нерегламентирани дейности - засадена или унищожена растителност по язовирната стена. Това показват проверки на Басейнова дирекция за управление на водите - Източнобеломорски район, съобщи директорът на администрацията Атанаска Тунтова. Тя уточни, че към момента опасност могат да предизвикат язовирите Васил Левски и Сушица 5 в община Карлово, Марково 2 в землището на село Марково, Белащица в землището на село Белащица и Еловица в землището на село Тополово. Последният е в най-критично състояние заради пробив в стената. Към момента той е източен напълно и предстои ремонт, обясни Тунтова.

Издадени са предписания за възстановяване на разрушените язовирни стени, чийто срок изтича до няколко дни. Санкциите за подобни нарушения варират между 2 000 и 10 000 лева.

Няма притеснения за нивото на водата във водоемите на територията на областите Пловдив, Смолян и Падарджик, допълни шефката на Басейнова дирекция-Пловдив. Към момента са заети от 50 до 90% от допустимите им обеми. Съоръженията се наблюдават денонощно, категорична бе Тунтова. Според нея няма опасност и за реките в трите области. По отношение на река Марица, от чието градско корито е почистена само малка част, към момента също няма опасност от преливане, каза още Тунтова.

Няма опасност от наводнения в Пазарджишкия регион, взети са всички превантивни мерки. Това заяви началникът на ОД "Гражданска защита" инспектор Борис Стойнов. По данни на „Напоителни системи" водата в яз. Тополница е далеч от контролния си обем, който критично беше доближен в месеците на интензивно снеготопене. Според кмета на Пазарджик Тодор Попов опасност може да възникне от 10 малки язовира на територията на общината. По думите му в някои от тях основните изпускатели не работят заради липсата на средства. Валежите, които се очакват до края на седмицата, са 15 л/кв. м. в планинските части на областта и 25 л/кв. м. - в равнинните.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
23 пациента са били евакуирани заради пожара в най-голямата болни...
Първа информация за пожара в УМБАЛ "Свети Георги"
Пожар в УМБАЛ "Свети Георги", евакуират 3 етажа
5,22% за "Величие" в Пловдив област, ГЕРБ води челната позиция
Батални сцени край Пловдив, мъж нападна полицаи с моторна резачка...
ГЕРБ-СДС с шанс за четвърти мандат от Пловдив област


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).