Овощари от Пловдив тръгват на война с марокански скаклци в Родопите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
16:46 / 05.06.2010
2866
Дори и да се дадат полезни жертви, по-важно ще бъде да се унищожат скакалците, защото те ще нанесат повече щети, отколкото би била щетата да измрат пчелни семейства. Това каза ст.н.с. д-р Аргир Живондов - директор на Института по Овощарство - Пловдив. По думите на д-р Живондов - нашествието на марокански скакалци е явление, което се наблюдава сравнително често през последните години. "Мароканските скакалци могат да нанесат повече щети на житни посеви, ливади, гори. В овощарството досега не сме имали сериозни оплаквания и големи щети от мароканските скакалци", заяви д-р Живондов.

"Доколкото имам информация, едва ли все още можем да говорим за сериозно нашествие. Локализирана популация от скакалци има по поречието на река Струма, Благоевградска област", поясни той. Според директора на Института по Овощарство - нашествието на скакалци е голяма напаст. "При една сериозна плътност, облакът от скакалци може да помете всичко по пътя си, независимо от вида им, тъй като те са всеядни. Това са всеядни насекоми, които бързо се размножават и могат да достигнат доста сериозна плътност на облака. Там, където мине облакът от скакалци, е най-лошото бедствие, в пъти по-лошо от градушка", коментира д-р Живондов.

Той обясни, че засегнатите от скакалци площи се обработват с препарати от групата на инсектицидите.

"Не бих казал, че препаратите са опасни макар, че в началото на периода след пръскането им, за някои полезни видове могат да се окажат опасни, както и за човека. Дано да се подберат инсектициди с кратък карантинен период. Ако е от порядъка на ден-два, след това, ако земеделската продукция е узряла, може да се култивира след 24 часа", смята д-р Живондов. Той отбеляза, че един от големите врагове на скакалците в природата е домашната птица пуйка. "В миналото стопаните са пасли пуйките из селските ливади, където те са кълвели скакалци", посочи експертът.
"Препаратите са единственото решение в момента, но ако се разпръскват със самолети или вертолети, това трябва да стане доста регулирано и добре преценено, за да не прехвърлят факела, който опръсква самолета, в посеви, в които е регистрирано биологично земеделие, защото вече няма да е биологично. Ако се използва посоката на вятъра, може да се направи превантивно пръскане срещу облака от скакалци, защото той се влияе като движение от посоката на вятъра", допълни д-р Живондов.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Катастрофа между три коли в Пловдив, на място има линейка
Кметът на Пловдив: Няма как да не ти трепне отвътре, рукне ли род...
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Разследват имотни измами, свързани с бившия полицай, осъден за уб...
Голям успех за ученици от училище "Вапцаров"
Шофьорка: Стойте далеч от това място!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).