Отиде си един велик пловдивчанин!

Автор: Васил Динев
Коментари (4)
10:57 / 29.01.2018
58998
Дългогодишният преподавател по дирижиране в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и основател на Женския камерен хор във висшето училище Крикор Четинян е починал тази нощ, съобщиха близки на маестрото. 75-годишният изтъкнат педагог, концертирал и завоювал международни отличия в Европа, САЩ, Канада и Япония, в последните години бе превърнал дома си в концертна зала. Заради болестта си той канеше хористите в своя дом. Певици от 6 континента се събраха през юли 2016 година в Пловдив, за да отбележат 40-годишнината от основаването на Женския камерен хор.

Поклонението ще бъде на 31 януари от 15,00 часа на Арменските гробища. В продължение на 14 години Четинян е ръководил и пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев". Бил е преподавател и в Националната музикална академия. Влюбен в град Пловдив. Носител е на почетния знак на града, както и на орден Кирил и Методий. Представил и популяризирал българския фолклор и съвременна музика по света.

"Хоровото пеене е в генезиса на човешката поява и ще съществува дотогава, докато има жив човек. Затова нашето изкуство ще го има, докато ги има хората. Ако възпитаме децата си на добър на вкус, колкото и да стоят пред компютъра, това няма да е пагубно за тях. Чрез песента можеш да стигнеш до сърцето на събеседника си, с думи - по-трудно. Гьоте казва, че музиката започва там, където свършват думите", казва в едно от последните си интервюта маестрото.


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).