Отбелязахме 161-годишнината от рождението на Христо Ботев

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:57 / 06.01.2009
2629
6 януари. Рожденият ден на Ботев.

"В този ден си даваме сметка, че със своя жизнен път, със своя подвиг Ботев определи посоките на бъдещото развитие на България. По друг начин щяха да звучат понятията саможертва, себеотрицание, национално достойнство, ако го нямаше Христо Ботев. Други щяха да бъдат измеренията на българската поезия и литература, на българския език и култура", каза в словото си днес на тържеството послучай 161-вата годишнина от рождението на Ботев пред паметника му в Цар Симеоновата градина директорът на народната библиотека "Иван Вазов" Радка Колева. Тя завърши с думите на неговия биограф Захари Стоянов:

"Ако той беше син на Италия, щеше да бъде ако не Гарибалди и Мацини, то поне тяхната дясна ръка. Ако беше французин, съвременник на Юлската революция или на Луи Наполеона, то първата барикада в град Париж, щеше да се нарича Ботьова. Но Христо Ботев за наша гордост е българин. Ще сгрешим, ако кажем, че Ботев е останал в миналото. Той ни е необходим и днес. Той ще бъде знаме и за бъдещите  поколения. Христо Ботев ще го има, докато има България. Ето защо нашият призив днес е: да живее България!"

На  тържеството присъстваха областният управител Тодор Петков, кметът Славчо Атанасов, заместник-кметът Георги Шопов, районният кмет на "Тракия" Гиньо Матев, командването на 68-а бригада специални сили, лидери на политически сили, общински съветници, военнослужещи и много други граждани. В знак на признателност пред паметника бяха положени венци и цветя. А още сякаш продължаваха да кънтят проникновено изпълнените от актьора Георги Василев Ботеви стихове: "Жив е той, жив е..."

Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
24 май е, честит празник!
Опасната тенденция продължава: Смъртоносно и по диагонал
Кметът на "Южен" с апел към жителите на района
Той се завърна: Нагъл шофьор отново паркира в абсолютно нарушение...
Кандидатите на ГЕРБ в Пловдив: Транспортът трябва да е национален...
Пловдивски бизнесмен към шефа на полицията: Ще изляза на протест ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).