Орли "летят" в Цар Симеоновата градина от днес!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:25 / 12.07.2017
8976
От 12 до 20 юли в Цар Симеоновата градина в Пловдив ще бъде разположена арт инсталация с макети на орли. Представени са общо 6 броя макети на орли, които се срещат в България - царски орел, малък креслив орел, морски орел, скален орел, малък орел и орел змияр. Всеки от тях е в реални размери, като някои от птиците достигат над 2 метра при размах на крилете.

Жителите и гостите на Пловдив ще могат да разгледат макетите, които са монтирани на височина oколо 3-4 метра по някои дървета в непосредствена близост до Пеещите фонтани. Инсталацията е по инициатива на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в партньорство с "Eлектроразпределение Юг". Целта е да предостави информация за видовите орли, както и заплахите, пред които са изправени птиците и проектите за тяхното опазване.

На 19 юли (сряда) от 17 до 20 часа всички посетители на Цар Симеоновата градина благодарение на съвременните технологии ще имат възможност да погледнат света през очите на орела и да полетят на крилете му. В деня на събитието, освен изживяването тип "виртуална реалност" и арт инсталацията, БДЗП организира и детска работилница за изработване на оригами на орел.

Инициативата в Пловдив е част от честванията на 25-тата годишнина на програма LIFE, Директивата за хабитатите и "Натура 2000". През май 2017 г. се навършиха 25 години от приемането на Директива за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, с която страните-членки на Европейския съюз (EС) се задължават да опазват около 1500 редки и застрашени вида растения и животни и около 230 вида местообитания. 

За целта се създава единна европейска екологична мрежа "Натура 2000", която включва над 27 000 защитени зони, заемащи една пета от сухоземната територия на ЕС. Наред с екологичното законодателство ЕС създава и програма LIFE - финансов инструмент за подкрепа на проекти, свързани с опазване на околната среда и борбата с климатичните промени, която от стартирането си през 1992г. е съфинансирала над 4300 проекта.

Голяма част от екологичната мрежа "Натура 2000" в България е разположена на лицензионната територия на "Електроразпределение Юг" и включва Родопите, Сакар, Странджа и др. Дружеството води отговорна политика по опазване на околната среда и биоразнообразието, като осъществява свои проекти и подкрепя дейностите на държавни и неправителствени природозащитни организации, свързани с опазване на застрашени видове и техните местообитания. Компанията изпълнява редица целенасочени дейности за опазване на биоразнообразието, които включват кабелиране (подземно полагане) на въздушни електропроводи, поставяне на защитни изолации и обезопасяване на щъркелови гнезда, построени върху електрически стълбове.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).