Опера Пловдив посреща една от водещите български клавирни изпълнителки Дора Делийска

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:26 / 22.11.2021
1243
На 25ти ноември от 19:00 часа Опера Пловдив ще представи "МЕТАМОРФОЗИ" - концерт на Дора Делийска и Оркестър на Опера Пловдив - част от цикъла "Млади виртуози", който представя световно признати млади български музиканти.

"Много композитори са използвали заглавието "Метаморфози" за своите произведения. В моя проект разглеждам темата не само като композиционен стил, но и като философска и художествена концепция. Метаморфозата може да възникне в нашата душа или да вземе интелектуален обрат. Концепцията се основава на идеята, че изкуството винаги може да се променя, варира и нещо ново може да се появи чрез метаморфоза. В този смисъл изкуството може да продължи да съществува без ограничения във времето", споделя Дора Делийска, която пътува от Виена, специално за концерта.

Под диригентската палка на Константин Добройков, Дора ще представи програма, която се състои от произведения, изградени върху тема с вариации. Темата "Dies Irae" е вътрешната връзка между произведенията. Тя се среща в две от пиесите за пиано и оркестър - Франц Лист пише своят "Totentanz" въз основа на тази тема, а Рахманинов използва същата тема в своята Вариация за Паганини (например във Вариация № 7). 

В програмата ще бъде включена и емблематичната творба "Метаморфози" от Хиндемит. Това е симфонично оркестрово произведение в четири части, базирано на клавирни теми от Карл Мария фон Вебер. Хиндемит композира това произведение през 1944 г. Оригиналната тема е семпла и кратка, която чрез своята метаморфоза е превърната в грандиозно оркестрово произведение.в която ще изпълни Лист – Танц на мъртвите, Хиндемит – Симфонични метаморфози по теми на К. М. Фон Вебер, С. Рахманинов – Рапсодия по тема от Паганини.

Следвайки мисията си за интегриране на оперното и симфонично изкуство сред младите хора, Опера Пловдив дава възможност на всички учащи да се възползват от безплатен вход за симфоничните концерти в своята програма през новия сезон. Безплатните билети се получават на касата на Операта в Дом на културата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).