Община Пловдив отчете проект за милиони

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
10:57 / 23.06.2020
4733
В голямата конферентна зала на Дома на културата "Борис Христов" се проведе финалната пресконференция по проект "Подобряване на градската среда в община Пловдив", който се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Региони в растеж". Ръководителят на екипа по проекта инж. Соня Славчева представи обобщение на постигнатите резултати, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Строителството е започнало през юли-август 2018 г., припомни инж. Славчева. За изпълнители са избрани фирмите "Драгиев и ко", "Пътища Пловдив" /чието име е променено на "Европейски пътища"/ и "Агромах" /с ново име "Грома холд"/. През целия период са направени плащания в големи обеми, а документацията също е обемна. Заради извънредното положение има известно забавяне, като в момента се подготвя искане за окончателно плащане. 

По проекта са усвоени 22 млн. лв. за строителни дейности на 9 обекта в Първа градска част на Пловдив в карето между река Марица, бул. "Източен", бул. "Княгиня Мария Луиза", "Цар Борис III Обединител". Един от обектите в проекта е отпаднал, заради което общият бюджет е намален с 1.2 млн. лв. Всички проекти са правени през 2014 и 2015 г. по "Техническа помощ".

"Има групи улици с основна реконструкция и благоустрояване на междублокови пространства. По проекта е създадена зона за рекреация по брега на река Марица от Водната палата до моста Адата. Реално тези обекти функционират от една година" - каза инж. Славчева. Тя посочи, че общо са реконструирани 191 декара площи, сред които има улици, тротоари, междублокови пространства, зелени площи, детски, спортни и фитнес площадки. Включени са и нови функции, които не са съществували досега. Например, направен е пробив към ул. "Мортагон" и е изграден нов участък ул. "Балкан", а там досега не е съществувала улица. 

Не е спирана работата по сигнали на граждани и по отстраняване на недостатъци. Предизвикателство за строителите е било изискването проектите по "Градска среда" да се изпълняват без ограждане, което им е създало доста проблеми. 

Инж. Соня Славчева обясни, че е отпаднал проектът за подмяна на тротоарните настилки на предгаровия площад. За него е имало проблеми в няколко посоки. От една страна, избраният изпълнител - обединението "Пиринстрой-Парсек", не спазило сроковете да подготвят и съгласуват с Министерство на културата проектите.

По-сериозната причина обаче е свързана с пробива под гарата. Решението кои обекти да се включат в проекта е взето през 2016 г. Тогава градските власти и ръководителите на проекта са очаквали пробивът да се движи в по-бързи срокове, но в последствие се оказало, че се проточва. Според инж. Славчева, решението да не се работи по този обект е било правилно. "Ако приемат открития способ на работа, както се говори, а ние изградим обектите по "Градска среда", има опасност да бъдат повредени" - обясни тя. Според нея, община Пловдив има възможност да кандидатства за финансиране в следващия програмен период. За тогава остава и цялостното завършване на зоната, което ще струва около 9 милиона лева. В момента се разглежда проектното предложение.

По време на изпълнението на проекта е имало и проблеми - на места са се получавали слягания на улиците, теч на вода от крановете на ВиК и др. По думите на инж. Славкова, изграждането на подземна инфраструктура, с изключение на улично осветление, са недопустими по "Градска среда". 

Управляващият орган е наложил две санкции от по 5% след провеждане на обществените поръчки за избор на строител и на екип за управление на проекта.

Пълният отчет по проекта може да гледате в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (71):
17.12.2023 Майка: Тонове бетон изляха в парка, а тоалетната не е пипната
13.12.2023 Официално откриха преобразено пространство в Пловдив
07.09.2023 На какво се дължи тримесечното забавяне на ремонтите в центъра на Пловдив?
13.06.2023 Пловдивчанка: Животът ми омръзна, не можем да се измъкнем от лай*а!
09.05.2023 Майки се възмутиха от новоремонтиран площад в центъра на Пловдив
12.04.2023 Изчезнаха седалките в зоната за отдих край Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
81-годишен шофьор блъсна жена в Пловдив
Повдигат обвинение на шофьорката, ударила на пътя две момичета от...
НАП установи нарушение в детски център в Пловдив
Монтират огромни тръби по бул. "Александър Стамболийски"
Община Пловдив най-после информира откъде ще минават 4 автобусни ...
Довършването на последните 150 метра от "Брезовско шосе" се отлаг...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).