Общественият посредник на Пловдив отчете: Най-много ни търсят за... всичко

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
08:45 / 23.02.2019
5238
"Пловдивчани ни търсят най-много за... всичко." Така общественият посредник на Пловдив обобщи работата на своя отдел през изминалата година; отчетът за свършеното предстои да бъде приет от Общински съвет и по този повод Plovdiv24.bg разговаря с Борислав Стаматов.

"Гражданите търсят място за бърз, компетентен и безплатен съвет", сподели той. И затова - по думите му, от институцията на обществения посредник хората очакват всякакви справки и помощ. "Има такива, които ни смятат за посредници при намиране на работа; обръщат се към нас за некачествени стоки и услуги; при спорове; за консултации, които са предмет на действие на прокуратурата, за кражби. Смятам, че това е основната тенденция - да бъдем търсени за всякакъв вид проблеми."

След ресора с най-общо наименование "Други", който държи първенството по оплаквания през 2018-та година, следват сигналите в ресор "Устройство на територията и незаконно строителство". "Тук активността на гражданите по традиция е голяма", коментира Стаматов. "Писал съм в заключенията си, че администрацията би могла да бъде по-активна в своята дейност, за да улеснява гражданите. Незаконно строителство винаги е имало и е предизвикателство за всеки по-голям град. Който и да управлява Пловдив, мерките за ограничаването и овладяването на този проблем трябва да се затегнат." В тази връзка пловдивският омбудсман лансира идеята за създаване на нова институция от типа на строителна полиция, която да има широки правомощия, да стопира незаконните действия в момента на установяването им и разпоредбите й да не могат да се оспорват.

В топ три по сигнали за миналата година попада още ресорът "Социалната политика". "Ресор с най-тежки, чувствителни и дори емоционални проблеми", обобщава Стаматов. Следва "Транспорт и организация на движението", където очакванията са проблемите да продължат да се задълбочават предвид тенденциите градът да се разширява като строителство, инфраструктура и брой жители. Чувствителен растеж на оплакванията спрямо 2017-та година се отчитат и в ресор "Екология". 

Спадове пък бележат ресорите, свързани с административното обслужване, с образованието, с достъпа на информация, регистрация на търговски обекти и търговска дейност, с чистота на улиците и сметоизвозването.

През 2019-та работата продължава, следвайки проблемите на пловдивчани, а и на хора от цялата област. "Институцията ни все по-осезаемо се превръща от обществен посредник - както е официалното й наименование, в обществен защитник", обобщава пловдивският омбудсман Борислав Стаматов. За дейността на Стаматов и екипа му; как пловдивчани, могат да подадат сигнал за нередности, но и защо ще намерят наистина добро отношение и внимание и още интересни подробности - вижте в интервюто на Plovdiv24.bg с обществения посредник на Пловдив Борислав Стаматов.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).