Обновиха иконното богатство на Пловдив

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
14:07 / 02.04.2019
2646
Иконното богатство на Пловдив попадна в центъра на вниманието след пълно обновление на експозицията към Градската художествена галерия, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Изцяло променен е интериорът на залата, променени са цветът на стените, системата на окачване на експонатите, в предверието на иконната галерия пък е разположен образователен кът. И още - от склада излизат нови експонати, а старите са преподредени и групирани в нов план. Като цяло те обхващат периода от 16 до края на 19 век, а и най-старата икона е "Свети Георги на трон", датирана от началото на 16 век. 

"В Пловдивско е имало много църкви и манастири, макар историята да не е била милостива към тях. Така например през 17 век районът на Ракитово е ислямизиран масово. От запазени летописи става ясно, че турците насилствено са ислямизирали българите и при това насилствено приемане на исляма са опожарили и унищожили няколкостотин църкви и манастири. По щастливо стечение на обстоятелствата, обаче, има запазени икони, които сега са изложени в галерията", разказа проф. Иванка Гергова, работила по новия експозиционен план.

По време на османския период пловдивските митрополити са били гърци, богослужението е било на гръцки, повечето надписи са били на гръцки, разказа още тя. Любопитно е, че въпреки това има запазени икони на български език.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Огромно нещо строят в Пловдив, вътре ще има всичко
Ако днес сте решили да ходите за чорапи в Турция, не ходете!
Започва последният етап на най-новата улица в Пловдив
Бойко Борисов и Цвета Караянчева оглавиха листите на ГЕРБ-СДС за ...
Порой се изля над Пловдив
Предупредиха жителите на район в Пловдив заради този мъж


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).