Ниско прелитащи над Пловдив военни самолети

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (25)
17:09 / 26.06.2014
10658
За ниско прелитащи военни самолети в района на Цалапица, сигнализира читател на Plovdiv24.bg. Друг пък е заснел подобна картина над пловдивския квартал "Кючук Париж":

"Да имате някаква информация какво се случва? В интервала между 13:30 - 14:00 часа днес преминаха около 15 самолета на доста малка височина до Цалапица".

Припомняме, че за пръв път България е домакин на мащабна европейската летателна тренировка на военнотранспортна авиация, която започна на 17 юни.

Единадесет държави-членки на Европейския съюз участват със сили и средства от ВВС, а седем се включиха като наблюдатели.

България е втората страна в ЕС, след Испания, която домакинства тренировките на летателните екипажи от транспортната авиация.

В тазгодишното издание участват 800 военнослужещи и 19 въздухоплавателни средства от България, Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Норвегия, Испания, Чехия, Литва и Гърция.

На летище Пловдив се пребазираха големи транспортни самолети С-130 "Hercules", С-27 "Spartan", С-297 "Casa" и С-160 "Transall". В тренировката участват и изтребители МиГ-29 и F-16.

Интензивни полети се провеждат от 17 юни до днес във въздушното пространство на цялата страна.

Освен от летище Пловдив самолетите оперират от Граф Игнатиево, Чешнегирово и площадката за десантиране край с. Черногорово.

Изпълняваха се и полети на малки и пределно малки височини в групи, с прелитане в близост до населени места.

Тренировката се провежда на тактически фон, максимално близък до реални бойни действия в съвременните условия.

Освен от бетонните писти, транспортните машини излитаха и кацаха от необорудвани /грунтови/ полоси. Прецизното стоварване на парашутен десант, спускането на контейнери с товари и запаси за осигуряване на войските от въздуха и на хуманитарни помощи за "бедстващо население", тактически заходи за кацане, полети в групи с различно тактическо предназначение, транспортиране на войски и товари на малка височина с преодоляване на ПВО са част от разнообразните задачи, които изпълняват екипажите.

Изтребителната авиация /български МиГ-29 и гръцки F-16/прикрива от въздуха военнотранспортните самолети при внезапните атаки на "противника".

В тренировката участват и зенитно-ракетни дивизиони на българските ВВС и самолет за ранно предупреждение /AWACS/ на ВВС на Гърция.

Основната цел е да се синхронизират действията при провеждане на съвместни международни операции в отговор на кризи и да се разшири капацитетът на Европейския съюз за извършване на въздушни превози на войски, въоръжения и техника в мирно време.


Виж коментарите (25)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).