Нелегална война сред кабелните оператори в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (29)
00:26 / 01.09.2005
22416
В понеделник вечерта без интернет остана почти половин Пловдив, след като бяха изтръгнати и унищожени оптични кабели, собственост на лицензирания доставчик на далекосъобщителни услуги Visio. По тях преминава целия трафик на Visio, Angelsoft и техните представители в Кършияка Netgroup. Вандалската проява е станала около 21:30 в няколко шахти в района на магазин НЕВА в Кършияка.

Няколко часа по-рано пък друг кабелен оператор остана с орязана и унищожена кабелна мрежа. Приблизително 95% от подземната кабелна мрежа на новата цифрова телевизия DCC е била изкарана от шахтите. Новият оператор трябваше да стартира на 4 септември и да предложи първата в Пловдив цифрова телевизия. След загубите, нанесени от срязването на кабелите, не е ясно кога и дали изобщо ще тръгне DCC в Пловдив. Един от съдружниците на новия кабелен оператор Иван Гологанов заяви, че “кабелите са буквално изтръгнати и това е чист вандализъм". Според него служители на “Гигабит“, която е фирма на “Евроком" Пловдив, са ги извадили с мотива, че не са легитимни. Според закона обаче положени кабели са собственост на фирмата, която ги е прекарала и самоправството не е разрешено. Единствено БТК като собственик на шахтите и подземната разпределителна мрежа може да забрани ползването на съоръженията. “Имаме лиценз, от година и половина се борим да предложим нещо по-добро на клиентите. Бяхме изградили 100% мрежата във всички блокове на Смирненски, част от центъра и целия Кючюк Париж" – каза Гологанов. Той добави, че още във вторник в 16:30 ч. е сезирал прокуратурата, както и полицията.

Георги Стефанов – управителят на Visio също е сезирал прокуратурата, каза самия той пред репортер на Plovdiv24.com. По неговия сигнал за унищожената част от мрежата на Гео-комерс е съставено полицейско производство срещу неизвестен извършител. Според него щетите от унищожените кабели са над 5 000 лв и той е направил невъзможното, за да възстанови интернета на абонатите за по-малко от 16 часа. "Извиках 30 човека и платих 4 пъти по-висока цена за ремонтните дейности, за да успеем да възстановим интернета на абонатите", каза Стефанов и допълни: "Това престъпление е извършено квалифицирано, защото са унищожени оптични кабели, тръби и разпределителни кутии само в стратегически шахти. Оптичните кабели на практика се възстановяват много трудно". Той разказа как са освен в централната шахта, където минава целия трафик, има срязване на оптичен кабел и на друго място. Собственика на Angelsoft добави, че лично е присъствал и е видял как липсва парче кабел, което прави възстановяването на трасето още по-трудно.

За момента двата пострадали интернет-доставчика могат само да предполагат кой е извършителя на вандалското деяние. "Работа на полицията е да открие извършителя", каза Ангел Гаров специално за Plovdiv24.com. Георги Стефанов обаче ни информира, че единствено БТК, Visio и Евроком имат право да отварят разпределителните шахти на кабелите. При всяко отваряне трябва да присъства представител на БТК, които са собственици на шахтите и подземната мрежа.

Plovdiv24.com ще продължи да следи развоя на темата. Иван Гологанов в телефонно интервю каза, че по-подробна информация ще даде едва след като приключи разследването на полицията. За момента собствениците на Visio и Angelsoft също се въздържат от коментари по-темата, докато органите не открият извършителя.

Използването на материала или части от него без цитиране на източника е абсолютно забранено без писмено съгласие от страна на Plovdiv24.com.

Виж коментарите (29)

Още по темата (7):
02.09.2005 Иван Тошев: Няма война, защото има държава
02.09.2005 Гологанов: Има изваждане на наши кабели
02.09.2005 Г.Стефанов: Визио е регистрирана търговска марка
02.09.2005 Барбудев: Ние не сме рязали кабели
02.09.2005 Пресконференция на ТВ Клуб 2000 за скандала с кабелните оператори
01.09.2005 Г. Барбудев: Незаконните мрежи трябва да се унищожат
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).