Настоящи и бъдещи майки ще протестират в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:01 / 01.06.2006
1677
Днес ще бъде проведено мирно протестно шествие в град Пловдив организирано от Организация на настоящите и бъдещи майки. Преди дни Организация изрази недоволството си от липсата на държавна политика по отношение на насърчаване на раждаемостта и спокойното отглеждане на децата в отворено писмо, изпратено до български медии. “Считаме, че сегашното обезщетение за отглеждане на дете в размер на 160 лв. е недостатъчно на фона на ежедневно поскъпващия живот в страната”, се казва в писмото на майките.

Представителите на организацията са категорични, че правителството трябва да работи за преодоляване на демографския срив в Република България. Това можело да стане чрез увеличаване на помощите за отглеждане на дете. Майките настояват за първата година на майчинството обезщетението да бъде в размер на 80 % от брутния осигурителен доход на двамата родители за шестте месеца, предхождащи раждането, разделен на 2, но минимум 250 лв., а за втората година - 60 % от брутния семеен доход за шестте месеца, предхождащи раждането, разделен на 2, но минимум 180 лв.

Искането на организацията е средствата за самотни майки за първата година след раждането да бъдат 100 % от дохода за шестте месеца, предхождащи раждането, но минимум 300 лв., а за втората година 80 % от дохода за шестте месеца, предхождащи раждането , но минимум 250 лв.
В писмото се казва още, че за студентките редовно обучение трябва да бъде отпускана допълнителна стипендия за майчинство в размер на 50 лв.
“Увеличаване на детските надбавки - по 50 лв. за всички деца, независимо от доходите на родителите”, искат още майките. Те настояват и за разширяване на семейното подоходно облагане.

Според организацията на майките броят на детските градини и ясли, е крайно недостатъчен и затова са необходими нови. Нужно било и увеличаване на броя на детските площадки, градини и паркове и предотвратяване на превръщането на малкото останали такива в паркинги, бензиностанции и т.н.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).