Напусна ни виден пловдивчанин

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:19 / 09.01.2022
13757
Отиде си един виден пловдивчанин Георги Стоянов - колекционерът на човешки съдби, както го наричат приятелите. Новината съобщи негови близък приятел Андрей Андреев - Радкин. 

"Граждани на Пловдив, с прискърбие Ви съобщавам, че пловдивският белетрист Георги Стоянов почина изненадващо на 91 години.

Той е роден в с,Конуш, Пловдивско през  1931год,  завършил българска филология  в "Св,Климент Охридски"Автор е над 36 книги –романи, повести , сборник разкази и новели и др.

През 1959 г. Георги Стоянов постъпва на работа в пловдивския вестник "Отечествен глас", а година по-късно, след отправена му покана, започва да работи в едва прохождащото  ново издателство "Христо Г.Данов". Следващите години се проявява като талантлив художествен редактор.

По-късно, става един от инициаторите за създаването на сполучливото литературно списание "Тракия", за което пловдивчани още си помнят с носталгия Носител е на множество  държавни отличия, между които и орден "Кирил и Методий"- първа степен. В края на 2021 г. бе отличен и с наградата "Христо Г.Данов". Георги Стоянов беше дал  път на 50-60 автори. Той беше първият редактор на Н.Хайтов –"Дивите разкази". Има двама сина, единият от които живее със семейството си в САЩ. Радваше се и на трима внуци и една внучка, които много обичаше.

Въпреки напредналата си възраст писателят Георги Стоянов беше в непрекъснат творчески подем. Неговите творби продължаваха усилено да се печатат, а нетърпеливите му читатели да четат и препрочитат написаното от него.

"Мили бате Гошо, мили Тейко, гордея се с теб, че беше мой дългогодишен истински приятел и винаги бе до мен в решителните моменти ! Благодаря ти, че се отнесе  с необходимата отговорност и уважение към документалната ми повест "Копнеж за топлина човешка "Светлата ти памет! Поклон!"

С поклон : Андрей Андреев-Редкин"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив
Вече асфалтират улица "Петър Стоев"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).