Награждават победителите в конкурс за ученическо есе

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:32 / 25.04.2014
1885
Пловдивските победители в националния конкурс за ученическо есе "Спасяването на българските евреи от депортиране в лагерите на смъртта на нацистка Германия през Втората световна война" ще бъдат наградени на официална церемония на 28 април от 18.00 ч. в Новотел Пловдив.

Председателят на Израелско-Българския институт д-р Невен Енчев и Яков Джераси, председател на фондация "България" ще връчат призовете на младите хора пред повече от 500 гости. 

На тържеството са поканени президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, бившите външни министри Соломон Паси и Иван Станчов, живи свидетели на събитията от времето на Втората световна война и близки на спасените от българската държава евреи. 

Участие в конкурса за есе с впечатления върху книгата на проф. Михаел Бар-Зоар "Извън хватката на Хитлер" взеха 400 ученици от 7 до 11 клас от 12 града в цялата страна.

Припомняме, че в София в началото на април бяха обявени и наградени победителите от страната - отличени бяха осем впечатляващи есета на млади хора. 

На среща с ученици от пловдивските училища при обявяването на конкурса д-р Енчев и Яков Джераси бяха категорични, че спасяването на 50-те хиляди български евреи е изключителен акт, с който България трябва да се гордее , но и за който българите и особено младите хора, трябва да говорят повече. 

Защото "един полски евреин се завръща в Родината си с ужасната мисъл за Холокоста, съвсем с други чувства се завръща тук един бъргарски евреин, той си идва с благодарността за спасението".

По традиция победителите - класираните на първо място ще посетят Израел, където ще се срещнат с депутати от Кнесета и представители на наследници на спасените български евреи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Повече полиция на булеварди в Пловдив с висока концентрация на ПТ...
Предприятие обясни разликата между "Разфасовка от птиче месо" и "...
Майка на загинал моторист: Сам поиска да дари органите си, ако с ...
Брутални сцени в църква в Пловдив, раниха полицай!
Полицията взима мерки за мача Локо - Левски
За две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).