Награда за литературно творчество за талантлива пловдивчанка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:16 / 16.05.2017
3229
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Над 830 бяха участниците в Националния литературен конкурс "В търсене на талисман за щастие", проведен в рамките на XIX Национален фестивал на детската книга, който се състоя от 9 до 11 май 2017 г. в Сливен. Сред тях са много деца от българските общности в САЩ, Австралия и всички европейски страни. С темата на конкурса организаторите му искат да поощрят безграничната детска фантазия и порива към приключения и откривателство. В своите творби участниците си задават важни въпроси за смисъла на щастието и техните отговори са по-дълбоки и по-същностни, отколкото може да се очаква за възрастта им.

С трета награда за литературно творчество, втора възрастова група, е отличена Ели Маркачева, петокласничка от ОУ "Стоян Михайловски" - Пловдив. Възпитаничката на Горица Петрова, старши учител по български език и литература, бе сред специално поканените гости на фестивала и се включи в срещи с автори на книги за деца и в карнавалното шествие на приказни герои. Проявата е включена в Националния календар на Министерството на културата.

За деветнадесетото издание на фестивала в Сливен бяха посрещнати над 6000 деца и творци от страната и чужбина. Събитието се организира по инициатива на Регионална библиотека "Сава Доброплодни" - Сливен в партньорство с Министерството на културата, Областна администрация - Сливен, Асоциация "Българска книга", ДАБЧ и най-големите детски издателства. Това е единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите, свързани с нейното издаване, разпространение, четене. Чудесният тридневен празник се проведе под патронажа на евродепутата Мария Габриел.

И тази година важен момент в програмата на фестивала бе провеждането на кръгла маса с международно участие на утвърдени творци, илюстратори, литературни критици, педагози, библиотечни специалисти и издатели на тема: "Книги, деца и тийнейджъри - четенето между разума и емоциите".

Националният фестивал на детската книга реализира много успешно няколко основни цели - популяризира творчеството на съвременните български детски автори; активно съдейства за подобряване на взаимодействието между автори, илюстратори, издатели и разпространители на детски книги; налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето; чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата за творчество.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче
Пуснаха движението по ремонтираната част на "Рогошко шосе"
Малка община, граничеща с Пловдив, настигна София по строителство...
В Пловдив не се научихме да минаваме през кръгови кръстовища
Ето я листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив област


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).