Над 50 000 посетители се очакват за "Нощта на музеите и галериите" в Пловдив

Автор: Мария Морунова
Коментари (1)
12:20 / 09.09.2014
4437
Тази година в Европейската столица на културата за 2019 г. ще се проведе едно от най-мащабните културни събития в страната - "Нощ на музеите и галериите". Така всички пловдивчани ще бъдем заедно, каквото бе мотото на кандидатурата на Пловдив. 

"Нощ на музеите и галериите" гледа в бъдещето на културния живот. Това е и причината да се превърне в толкова мащабно събитие. Това оповестиха зам.-кметът Стефан Стоянов и организаторите от фондация "Отворени изкуства", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Нощ на музеите и галериите" отбелязва своята десета годишнина с двойно по-голяма програма, която включва над 120 събития на повече от 90 места и участието на повече от 500 артисти от цял свят.

Организаторите представиха акценти от юбилейната програма. Тя е с название "Тъмната страна на Нощта" и ще представи специални събития, свързани с характерните културни локации като тютюнев склад, кино "Космос", квартал "Капана", улица "Отец Паисий" и Евангелска съборна църква.

Както и в предни години, в първия ден 12 септември, акцентът на събитието ще бъде върху съдържанието, представено от традиционните участници в програма "Музеи и галерии" - близо 30 общински, държавни и частни музеи и галерии, които планират за събитието специални изложби, концерти и представяния. Във втория фестивален ден ще се включат още толкова локации в програмата "Култура и клуб" - театри, университети, читалища, книжарници, клубове, барове, ателиета, работилници и други алтернативни пространства за изкуство. През двата дни програмата "Град и публични пространства" ще представи много изложби, концерти, акции, спектакли в публичните пространства на града.

Предвидена е и детска програма - "Малката нощ", която стартира още в петък следобед в Регионалния исторически музей със салон за прически.

"Тази година партньор на "Нощта на музеите и галериите" е и Френският културен институт", отбеляза Веселина Сариева от "Отворени изкуства".

Миналата година събитието е било посетено от около 50 хиляди души. Тази година програмата е много пъстра и организаторите се надяват на още повече посетители.

"Нощ на музеите и галериите" ще се проведе на 12 и 13 септември, а посещението на всички събития е безплатно.

Plovdiv24.bg е медиен партньор на събитието.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (19):
18.11.2014 Отчетоха постигнатите резултати от "Нощ на музеите и галериите" в Пловдив
15.09.2014 Най-малко 60 000 души са посетили "Нощта на музеите и галериите" в
Пловдив
13.09.2014 Твърд саунд огласи Нощ-та
13.09.2014 Десетки хиляди обикаляха до сутринта музеите и галериите в Пловдив
13.09.2014 "Нощ на музеите и галериите" в Народната библиотека днес
12.09.2014 Юбилеен сборник, посветен на 130-та годишнина на Археологическия музей
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).