Националисти организират шествие в знак на протест срещу Ньойския мирен договор

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:54 / 18.11.2008
891
Протестно шествие ще проведат в Пловдив последователите на БНС и "Кръв и Чест" - България и Български Национален Съюз РО - Пловдив. Инициативата е насрочена за 22 ноември и е по случай навършването на 89 години от подписването на Ньойския мирен договор (27 ноември). Шествието ще тръгне от площад "Съединение" и е под мотото "Долу Ньой! Да поправим неправдата!".

С Ньойския диктат България излиза от Първата световна война като победена и за пореден път не успява да осъществи Националното обединение. Държавата е поставена на колене, армията е намалена на 30 000, Гърция получава Беломорска Тракия за срок от 80 години, като така България губи излаза си на Бяло море (през 1999 г. по повод изтичането на този срок тогавашният президент Петър Стоянов заяви, че България няма териториални претенции към Гърция). Сърбия (тогава Кралство на сърби, хървати и словенци, което днес юридически не съществува) иска и получава като буферна зона част от Западните покрайнини - Струмица (днес в БЮР Македония), Босилеградско, Царибродско и Зайчарско, а Румъния получава Южна Добруджа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Повече полиция на булеварди в Пловдив с висока концентрация на ПТ...
Предприятие обясни разликата между "Разфасовка от птиче месо" и "...
Майка на загинал моторист: Сам поиска да дари органите си, ако с ...
Брутални сцени в църква в Пловдив, раниха полицай!
Полицията взима мерки за мача Локо - Левски
За две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).