Набелязаха мерки за справяне с кризата с газоподаването

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:04 / 08.01.2009
2160
На спешно свиканото съвещание на кризисния щаб за обсъждане на ситуацията и предприемане мерки за настъпилата поради недостиг на газ криза при областния управител Тодор Петков присъстваха управителите на Топлофикация Пловдив, Сити газ, шефовете на газоснабдяването в Асеновград и Първомай, кметовете на Асеновград и Първомай и трима от заместник-кметовете на Пловдив. Тук бяха и началникът на Регионалния инспекторат по образованието Александър Буздрев, шефове от Регионалния център за здравеопазване, както и изпълнителните директори на Стъкларския завод и КЦМ, които са най-големите потребители на газ в Пловдив.

"Няма да се допусне в социалните заведения да се засегне топлоподаването. В жилищата, в рамките на 72-часовите проби за преминаване към работа с мазут от Топлофикация, от 22 на 18 градуса ще бъдат настроени абонатните станции. Дотогава ТЕЦ Пловдив трябва да осигури преминаването на мазут и отново да възстанови градусите. Ако това не стане, ще търсим отговорност от топлофикация. Вярно е, че 14 години не се е работило на мазут, но също е вярно, че възможностите за работа с това гориво са запазени точно за подобни кризисни ситуации", категоричен бе Петков.

Големите промишлени предприятия, които нямат алтернативно гориво или то е недостатъчно за големите им производствени мощности, трябва да направят мотивирана обосновка за минимално потребните им количества газ, с които цикълът им да не бъде нарушаван сериозно. До края на деня областният управител ще изпрати указания до всички дружества, които са с непрекъснат цикъл на производство да имат пълна готовност за предотвратяване на евентуални аварии. Утре от 13 часа Петков свиква силите от единната спасителна система, ще бъдат извършени тренировки за оповестяване при възможни бедствия. Общините трябва да представят регистри на социалните заведения без алтернативно отопление. В Асеновград се пристъпва към по-гъвкава система на действие. В събота и неделя например, когато училищата не работят, газ ще се подава на промишлени предприятия, за да има равномерно потребление. "Вече са започнали разговори и в Брюксел, и в Москва. Очаква се скоро да настъпи развръзката на проблема, но ниетрябва да имаме готовност за всякакви възможни случаи", заяви областният управител.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (28):
20.01.2009 Руският газ тръгна към Европа
18.01.2009 Москва и Киев се договориха за газовите доставки
16.01.2009 Започваме подготовка за стартиране на един от блоковете на АЕЦ
"Козлодуй"
16.01.2009 "Агрия" затвори врати заради газовата криза
14.01.2009 Сергей Станишев заедно с колегите си от Молдова, Русия и Словакия обсъди в Москва вариантите за изход от газовата криза
14.01.2009 Газови доставки все още няма, ЕС ще съди и Русия, и Украйна
Още новини от Новини от Пловдив:
Верижна катастрофа между няколко автомобила до Труд
Военни демонстрираха различни техники и тактики в Пловдив
Малшанс споходи десетки пловдивчани
2130 пловдивчани имат възможност да изпитат напълно непозната тръ...
Започна транспортирането под полицейски съпровод на машините за г...
На 27 км от Пловдив: Едно от най-уникалните места на света с крис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).