ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
На многото оплаквачи от антени им показаха резултат от замерване - чиста нула
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:51 / 12.06.2009Коментари (0)4883
© Plovdiv24.bg
"Чиста нула", обяви Виктория Зарябова от Националния център за опазване на общественото здраве. Чистата нула са резултатите от замерването на електромагнитното лъчение в дома на Богомил Николов на ул. "Раковски" 29, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Днешното замерване е направено от единствената в страната лаборатория по молба от РИОКОЗ. Жители на ул. "Раковски" се оплаквали срещу отстоящи на около 200 м от домовете им базови станции на мобилни оператори, намиращи се върху покривите на жилищни блокове на ул. "Капитан Райчо" 32, 38. Резултатът повече от категоричен - чиста нула.

"Пловдивчани много се оплакват от антените. Наляво-надясно по медиите се изказват разни самозвани специалисти. А специалистите сме ние. Хайде, питайте ни сега", прикани Зарябова присъстващите на днешната среща в РИОКОЗ чувстващи се болни от антените граждани, представители на общината, обществени посредници и журналисти.

"Дойдоха с един огромен куфар, а извадиха само нещо като пръчка и отчетоха нулата. Да, но аз имам съмнения. Много хора в нашия блок се разболяха. Аз съм с два инфаркта и три байпаса. Не мога да се доверя на единствената лаборатория в страната, за която почти винаги всичко е в нормите. Трябва да си имаме наши специалисти тук, в Пловдив. Тази лаборатория не съм сигурен кого защитава - може би гражданите, а може би операторите", изрази недоверието си Богомил Николов.

От направените през миналата година около 200 замервания по повод на жалби, само в три жилища са констатирани по-високи стойности на излъчването. Тази година обаче тези случаи се увеличавали. Само през миналата седмица са били замерени две леки превишения. За последния месец и половина в Пловдив са правени три замервания. И трите - нулеви. Няма случай на премахнати антени. Мобилните оператори се съобразявали с препоръките и обикновено вдигали по-високо мачтите си.
 
"Трябва да се търси разумен компромис. Действащата Наредба № 9 от 1991 г. е остаряла. Променяна е два пъти, като последната промяна датира от 2002 г. Оттогава реалната ситуация с мобилните комуникации твърде много се промени", заяви заместник-общественият посредник на общината Наташа Ценова.

"За да бъдем полезни на гражданите, е нужна нова наредба. Ще се случи ли тя?", настоятелно попита главният еколог Христо Минков.

"Разработена е нова наредба, съобразена с европейското законодателство, още преди пет години. Вече пет години тя отлежава в Министерството на здравеопазването", разкри Зарябова. 

Започнало междуведомствено обсъждане с министерството на екологията. Вследствие на това са направени десет поправки , последната от които онзи ден.

България и сега си била много добре нормативно. Малко били страните, в които нормата за допустимост на облъчването е 10 микровата на квадратен сантиметър, според европейските стандарти била 450. Сегашните антени не били някогашните, осигуряващи покритие на мобифоните. Те били от нов тип и новите технологии налагали да са разположени по-нагъсто, но с много по-малка мощност.

"Моето жилище на бул. "Шести септември" 112 се намира на 20 м от антена на мобилен оператор. Антената е базирана на покрива на 5-етажен блок през 2002 г. и е точно срещу прозорците ми на седмия етаж, в който живея от 2007 г.  
Попада в хигиенно-защитната зона, наоколо има и детска градина, и училище. Откакто живея там, не съм престанала да се чувствам болна", оплака се лекарката Янка Столинова.

"Виновна е общината, че е разрешила срещу антената да се строи по-висока жилищна сграда", озадачаващо отговориха специалистите по антените.

В постоянните комисии на Общинския съвет вече се разглежда внесеното от председателя Илко Илиев предложение, което да ограничи вредното влияние на антените върху пловдивчани. Съвсем скоро то ще влезе на сесия. Вчера софийските съветници, с представители на които Илиев е в координация, направиха първата реална крачка и решиха да направят публичен регистър на антените.


Още по темата: общо новини по темата: 59
01.06.2023 »
12.04.2022 »
21.03.2022 »
17.03.2022 »
12.03.2020 »
31.07.2019 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: