ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
НС прие изменения в ЗООС след предложение на пловдивски депутати
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:01 / 30.05.2022Коментари (0)2058
©
Народните представители от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Стефан Шилев, Иван Тотев и Радомир Чолаков направиха предложение за промяна на Закона за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) внесен от Министерски съвет, което бе подкрепено от комисията по "Околната среда и водите“ и се прие от Народното събрание, защото е в интерес на гражданите и бизнеса. Самият ЗИД беше внесен от второто служебно правителство и след предложението на ГЕРБ-СДС бе подкрепен от огромната част от народните представители.

Предложените изменения са към "Раздел I. Контрол на опасностите от големи аварии, предотвратяване на големи аварии":

Самото заглавие и за неспециалисти показва, че тук имаме работа със съоръжения, които при определени обстоятелства биха застрашили здравето на населението и качеството на околната среда. Поради това изменението предложено от правителството буди недоумение, защото би могло да създаде недостатъчен контрол на опасностите от големи аварии.

МОСВ и Министерски съвет, под давление на инерцията от предлаганите промени по § 8, § 9 и § 13, един вид автоматично и по подразбиране, без да се замислят много-много, предложиха и параграф 16 и другите свързани с него, приети като ЗИД на ЗООС от второто служебно правителство. Тази промяна е резултат от субективни причини и личностни конфликти и е добре това да се преодолее. Промените, които нашата група предлага са доказателство, че мислим за хората, икономиката и бизнеса, а не просто да оставим управляващата коалицията да се омотае хубаво.

С промените в ЗИД на ЗООС се предлага разделянето на правомощията между Изпълнителна агенция по околната среда (ИАОС) и Централната администрация (ЦА) на МОСВ, което сме убедени, че ще доведе до затруднения, както за бизнеса, така и за самото министерство. Предлага се част от процедурата по издаване на Комплексно разрешително (КР, Iви етап – определяне на приложимата процедура за планирани промени) за потвърждаване на класификация на предприятията с нисък и висок рисков потенциал, като част от процедурата по одобряване на доклад за безопасност, да премине за управление към ЦА на МОСВ, а другата част от процедурата да остане, както и до сега към ИАОС.

Промените са против правомощия на изпълнителния директор на ИАОС, регламентирани в ЗООС. През 2019 г. тези същите правомощия вече са прехвърлени в обратна посока от МОСВ към ИАОС с мотиви за намаляване на административната тежест за бизнеса (намаляване на изискуемите документи, съкращаване на срокове, подобряване на достъпа до документация и др.), обслужване на едно гише, единен компетентен орган по процедурите за издаване на КР и одобряване на доклад за безопасност и други. И реално точно това се случва.

Понастоящем е налице повторно връщане на част от процедурата в МОСВ. Това изменение ще доведе до увеличаване на административната тежест за операторите, тъй като издаването на КР или неговото актуализиране (вкл. промени в работата на инсталациите) е първият етап от сложна процедура. В момента притежателите на комплексни разрешителни подават документите си към единен орган (ИАОС) Разделянето на правомощията между ИАОС и централната администрация на МОСВ ще доведе до затруднения, както за бизнеса, така и за самото министерство. Ако това бъде допуснато, ще се намали координацията между процедурите по Комплексно разрешително и по СЕВЕЗО, което ще доведе до проблеми за предприятията с висок и нисък рисков потенциал.

Както знаем, експертите по принцип имат значително натоварване със задачи по своите задължения и вменяването им на нови би довело не само до намаляване на ефективността по изпълнение на новите задължения, но и на съществуващите такива. Вменяване на такива задължения ще доведе до необходимост от прехвърляне на служители към отдела, който ще изпълнява тези нови задължения, тъй като иначе изпълнението ще е невъзможно.

Гореизброените недостатъци са все проблеми, които трябваше да бъдат адресирани от вносителя (Министерски съвет) и на които до момента не бяха получени отговори. Предложението бе прието, защото е в интерес на гражданите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: