Мощен бизнесмен преобразява сграда, ще има офиси и ресторант!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:36 / 19.08.2021
18360
Стартира голяма дългоочаквана инвестиция - реконструкция на сградата на кръстовището на улиците "Авксентий Велешки" и "Иван Вазов" - бившата централа на Тютюнева фабрика "Родопи" от времето на социализма. 

Компанията инвеститор получи зелена светлина след окончателното произнасяне на Върховния административен съд. Проектът беше замразен за четири години и пътят до неговото стартиране беше свързан с планове, проекти, преписки, съдебни дела и отворени писма до институции, медии и общественост. 

Инвеститорът предвижда да реконструира сградата, да й даде нов живот и тя да стане едно от знаковите места на Пловдив - място, което заслужава. Управителят Величко Яков и архитектурните екипи, с които той работи, имат отличен опит в реконструирането на знакови сгради в Пловдив - това са City Center на Главната улица и сградите на ул. "Бетовен" №1 и 2. 

Бившата централа на Тютюнева фабрика "Родопи" от времето на социализма в момента е в окаяно състояние и е застрашена от самосрутване. Отвън мазилката пада и е заплаха за минаващите пешеходци и децата от близкото училище "Патриарх Евтимий". Отвътре сградата е като къща от карти - цари разруха, част от таваните и стълбищата са паднали. Сградата не отговаря на никакви съвременни норми за земетръс. В Пловдив има над 300 сгради, които са опасни и сградата на "Авксентий Велешки" №23 е една от тях. 

Съществуващата сграда не е паметник на културата (не притежава статут на недвижима културна ценност). Въпреки това инвеститорът и архитектурният екип са се съобразили както с историята и стила на града и квартала, така и със съвременните норми и изисквания. Сградата ще бъде реконструирана, укрепена и адаптирана към съвременните изисквания за сигурност и функция. 

Сградата ще бъде многофункционална. На първо ниво е предвидено изграждане на детски център, конферентни зали, магазини и ресторант. Останалите четири етажа и мансардният етаж ще бъдат офиси "Open space", клас А, а подземното ниво - паркинг за нуждите на сградата и технически помещения. Автор на проекта е арх. Филип Филипов. Стартът на реконструктивните дейности е планиран за есента на тази година, а периодът на изпълнение - за около две години. 

"Мотото ни е "автентичен облик - съвременно изпълнение", споделя Величко Яков. Сградата ще бъде красива, в духа на епохата, в която е строена, и в духа на съвременността, в която съществува. 

Предвижда се сградата да се реконструира с реинвестиции и кредити. Величко Яков е един от собствениците на месокомбинат "Житница", собственик на Конна база "Тракиец", инвеститор в споменатите сгради на Главната и ул. "Бетовен". Сградата може да стане пример за това как е възможно заедно да работят инвеститор, държава и Община.

"Винаги сме търсили партньорството от страна на институциите - министерство, Община, НИНКН. Вярвам, че разумните и съгласувани инвестиции в сградите на Пловдив, връщането им към живот, трябва да почиват върху духа на добро сътрудничество между бизнеса и държавата", допълва Величко Яков. 

Сградата на ул. "Авксентий Велешки" 23 ще се върне към живот на фона на печалната гледка с фасадите на изгорелите тютюневи складове и падащите парчета мазилка от рушащите се къщи. Така тя ще бъде част от красиво реконструираните сгради на Пловдив.

Виж коментарите (1)

Още по темата (88):
07.11.2023 Съдът: Тютюневият склад "Никотеа" не е паметник на културата
19.09.2023 Областният управител създава работна група за Тютюневия град
07.08.2023 Пловдивчанин: Да ни е честит поредният запален склад от клошар
04.06.2023 ЧСИ продава офиси в тютюнев склад, който трябваше да се бута
30.03.2023 Затруднен трафик в час пик заради нов строеж в центъра на Пловдив
20.01.2023 Прокуратурата с последна информация за бутнатите складове на "Христо
Ботев"
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).