Монтират уникалния светофар на "Мария Луиза"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
13:22 / 31.03.2009
6554
Нов светофар на пешеходната пътека на бул. "Мария Луиза" до пресечката с ул. "Родопи" ще светне до края на седмицата. Монтажните работи са почти на привършване, видя репортер на Plovdiv24.bg. Остава да се поднови маркировката на пешеходната пътека и да се пусне електрозахранването.

За необходимостта от светофар на оживеното място настояха живеещи наблизо граждани при една от традиционните срещи на кмета на район "Централен" с тях. Амбицията на Райна Петрова беше той да е готов още преди Нова година. Че светофарът не е празна прищявка доказа станал на 30 декември пътен инцидент, при който на съществуващата пешеходна пътека автомобил блъсна пешеходка.

Работата се забави заради сложността на проекта и системата на изграждане. Подобен пешеходен светофар се прави  за  първи път в Пловдив, твърди Райна Петрова. Таймерът например се захранва от електронния контролер, докато при другите светофари в града захранването е директно от системата. Това би трябвало да даде една по-прецизна работа на устойството, тъй като както знаем на доста места в града таймерите спряха да работят. Обещанията са, че поради уникалната технология тук такова нещо не би трябвало да се случи. Имало е идея захранването да е подсигурено и от слънчева батерия, но поради кратките срокове тази идея е отпаднала, тъй като изисква повече време, казаха техниците, които днес монтираха съоръжението. Пет години гаранция на светофара, в който кметството вложи около 30 000 лв., дава фирмата изпълнител.

Още два големи светофара за по 100 000 лв. на оживени булеварди беше планирала Петрова за тази година, но въпреки настояването й, парите не бяха заложени в общинския бюджет. Поне за единия от тях обаче тя ще осигури средства от наемите на гаражите.  

Виж коментарите (3)

Още по темата (4):
17.04.2009 Прерязаха лентата на новия пешеходен светофар на бул. "Мария Луиза"
16.04.2009 Откриват новия пешеходен светофар в "Централен", подготвят поставянето на още два
30.12.2008 Забързан шофьор отнесе жена на пешеходна пътека
18.12.2008 Най-модерният светофар откриват до Нова година
Още новини от Новини от Пловдив:
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).