Много лоша новина за феновете на популярно заведение в Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (4)
17:34 / 02.01.2020
32512
Нито един гражданин не е проявил интерес към проекта за консервация, реставрация и експониране на Небет тепе, наречен "По крепостните стени на Филипопол", научи Plovdiv24.bg. Документацията е на разположение за свободен достъп в бившия партиен дом, ет. 4 стая 7. В продължение на 7 дни от 10 до 12 ч. пловдивчани имат възможност да се запознаят подробно с материалите. Утре е последният ден да направят това. Другата възможност е да присъстват на общественото обсъждане на 7 януари, за което Plovdiv24.bg вече съобщи.

Консервацията, реставрацията и експонирането на Небет тепе обаче носи лоша новина за феновете на популярното заведение "Рахат тепе". Бирарията ще бъде премахната през втория етап от реализирането на проекта, след пълното археологическо проучване на източния терен. На негово място ще се изгради информационна система за обекта.

Идейният проект за Небет тепе е на арх. Румяна Пройкова и е от пролетта на 2011 г. На общественото обсъждане в понеделник ще бъде представен техническия проект за обекта, като архитектурната част е на база концепция за експониране от далечната 1994 г. с автори арх. Вера Коларова и арх. Р. Пройкова.

Предвижда се цялото пространство на историческия обект, в който най-ранните находки са от предримския период /елинистически период/ от IV в. пр. н. е., да бъде почистено и социализирано. Бакаловата къща ще бъде приобщена към територията и ще се превърне в презентационен център. В южния сектор се намират обслужващата сграда със санитарни и технически помещения и голямото водохранилище. Тук ще бъде поставена пергола с кът за детски занимания. На голямата кула, която е в най-ниската част на западната укрепителна система, ще има панорамна площадка с пейки за почивка и наблюдение. 

Северната, западната и южната стена ще бъдат реинтегрирани, като за целта ще се използват автентични блокове и нови такива от сиенит с подобни на образеца размери. Пълно запазване на съществуващите оригинални елементи ще има на южния вход с каналите. Благоустрояването предвижда пренареждане на настилката от гранит и камъни, презиждане на подпорната стена и ремонт на каменните стъпала. 

Дендрологичната част на проекта описва състоянието на растителността. Според проектанта ландш. арх. Ст. Шаламанов всички съществуващи широколистни и иглолистни дървета в добро санитарно състояние ще бъдат запазени. Короните на някои широколистни ще бъде оформена, на други обаче ще се премахне и стволът им ще бъде оставен за скелет на увивни растения. Ще се премахнат самораслите дървесни видове. На терена ще се засадят нови широколистни и иглолистни дървета и храсти, като цялото пространство ще бъде озеленено с почвопокривна растителност райграс.

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).