Митрополит Николай става шеф на Здравко Димитров

Автор: Диана Бикова
Коментари (13)
11:33 / 08.12.2023
18625
Бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров ще управлява църковните и манастирските имоти на Пловдивската митрополия. Митрополит Николай лично му отправил поканата, предава Plovdiv24.bg.

"За мен е важно доверието на митрополит Николай. Това е голяма отговорност" - коментира Здравко Димитров. Предстои назначението да бъде официално обявено след стабилизиране на здравословното състояние на патриарх Неофит

Включването на светско лице в управлението на митрополията не е прецедент. От дълги години в Епархийския съвет членуват д-р Константин Зисов, архитект Димитър Ахрянов, депутатът Радомир Чолаков.

Професионалните умения на Димитров в частния бизнес, като районен кмет, депутат, областен управител и кмет на Пловдив са големият му плюс в новото предизвикателство. Той винаги е бил близо до митрополит Николай от избирането му на поста през 2007 г. досега. Владиката пък често го споменава в проповедите си като добър, честен и всеотдаен християнин.

В мандата на Здравко Димитров като кмет започна реставрацията на бившето гръцко училище, което се превърна в приемна на митрополията. Възстановяването на автентичния облик на външността на сградата е дело на художника реставратор Никола Стоянов, по одобрения още през 1984 г. проект за реставрация с автор  арх. Румяна Пройкова. В съседство е издигната новата църква "Свети Архангели", чието изграждане на върха на Трихълмието започна през септември 2020 г., а Димитров положи първия камък в основите на храма. 

Пловдивската епархия обхваща административните области Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково, Кърджали, в които има много църковни имоти, голяма част от които са дарени от миряни.

Виж коментарите (13)
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).