Митрополит Николай: Изпаднахме в омраза, безпаметност, гняв, егоизъм

Автор: Васил Динев
Коментари (2)
11:56 / 06.09.2022
2780
Митрополит Николай призова в словото си по време на тържествения молебен по случай 137-та годишнина от Съединението на България и празника на Пловдив да спрем с омразата и разцеплението и да започнем да се обединяваме в името на отечеството и народа.

В речта, адресирана и към политиците, дядо Николай сподели, че има чувството, че се връщаме към Испанската инквизиция, когато на клада изгарят тези, които мислят различно, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Той си спомни с какви думи се е обърнал през 2013 г. и обобщи, че днес е същото – яростна конфронтация, голяма омраза, пълно отсъствие на допирни точки между опонентите.

"Обществото ни изпадна в омраза, безпаметност, гняв, егоизъм. Това не е нормално. За 9 години ситуацията претърпя известно развитие – омразата добива конкретни черти: младите са срещу старите, хората от центъра са срещу живеещите в периферията, работещите във сферите с високи технологии се отнасят с презрение към останалите работници. Да не говорим за омраза на политическа основа – там е истерия“, коментира митрополит Николай.

"Ние ги смятаме за еретични, защото най-голямата ценност за нас е любовта. От началото на прехода българите изпращат децата си на Запад. Сега те започват да се връщат и някои от тях освен знанията носят и презрение към родината си и готовност за налагане на своите убеждение с насилие. Държат се като религиозни фанатици. Тази омраза трябва да спрем веднага“, призова митрополитът.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)

Още по темата (234):
07.09.2023 Самуил Шивачев: Политическа ни класа има огромен комплекс, свързан с ролята на Русия в нашата история
06.09.2023 Проф. Веселин Методиев: За Съединението на България трябва да сме благодарни на едно свръхмалцинство мощни хора
06.09.2023 Самуил Шивачев: Берлинският конгрес разцепи България на пет части
06.09.2023 Радев: На днешния ден Пловдив оповести триумфа на едно общобългарско
дело
06.09.2023 "Радев е позор" и "Уууууу" за президента Румен Радев в Пловдив
06.09.2023 В Пловдив се проведе тържествена проверка за 138 г. от Съединението на
България
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).