Митичната Червена цигулка, купена за 4 милиона долара, вече е в Пловдив

Автор: Мариана Панчева
Коментари (2)
15:53 / 11.05.2017
4247
Духът на неповторимия "Червен Менделсон Страдивариус" от 1720 г. докосна Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Изключителната цигулка днес предстви американската музикантка Елизабет Питкерн, получила го като подарък от своя дядо. 

Цигулката е създадена от Антонио Страдивари през 1720 г. в неговото малко ателиe в Кремона, Италия. Скоро след това обаче инструментът изчезва. Никой не знае къде е бил и на кого е принадлежал повече от 200 години. Многобройни историци, писатели, журналисти, критици са се опитвали да разгадаят мистерията, но без успех.

Позната като "Червеният Страдивари", получила името си, докато е притежание на именития унгарски цигулар, приятел на Брамс и Клара Шуман - Йозеф Йоахим, през 1930 г. тя се появява в Берлин. Неин собственик е наследник на Феликс Менделсон. През 1956 г. "Червеният Страдивари" отива при следващия си собственик - индустриалец от Ню Йорк, който я съхранява в идеално състояние и "готова" за концерт. 

Голяма част от оригиналния червен лак е запазена и до днес върху повърхността на цигулката и тя е смятана за един от най-добре звучащите и най-красиви страдивариуси, останали до наши дни.

В Деня на благодарността през 1990 г. съдбата на цигулката отново се променя, когато индустриалецът я оставя за продажба на аукцион в Christie, Лондон.

За 4 000 000 долара я купува дядото на Елизабет - също богат индустриалец, но и голям благодетел на музиката и изкуството. Той я подарява на внучка си за нейния 16-ти рожден ден.

За цигулката Елизабет твърди, че има топъл, мелодичен глас. Не се разделя с нея, отнася се с нея като с живо същество. Калъфът й е изключително специален, изработен от титан, а лъкът пък струва колкото едно "Ферари".

Освен всичко обаче Елизабет е ревностен защитник на образованието и на младите музиканти, от 2012 г. тя е президент и артистичен директор на Luzerne Music Center, който осигурява обучението на талантливи млади музиканти от 9 до 18-годишна възраст, тази година тя подпомага финансово две пловдивски деца от музикалното училище. 

Пловдивчани ще могат да чуят Елизабет и гласа на нейната неповторима цигулка днес от 18,30 часа в Балабановата къща. Концертът е част от програмата на МФ "Дни на музиката в Балабановата къща".




Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).