Местят крокодила Хектор в по-голям терариум

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:30 / 23.07.2023
2600
В момента в Прородонаучния музей в Пловдив довършват изграждането на Ледения аквариум в детайли, за да може да се приключи с този обект. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" директорът на Регионалния природонаучен музей в Пловдив Огнян Тодоров.

"Следващият ни проект е осигуряването на по-голямо пространство на Хектор, което в момента е проблем. Имахме няколко идеи да бъде преместен на други места в България. Но решихме да го запазим, защото той е един от символите на нашия музей. Успяхме да намерим вариант, в който да изградим по-голям терариум, за да може да се чувства по-добре", каза Тодоров.

Той обясни още, че Законът за защита на животните регламентира всяко едно животно на каква площ може да се гледа. Влечугите не изискват чак толкова голям обем пространство, в което да бъдат съхранявани поради причината, че не са особено подвижни, особено когато условията са добри и са се нахранили.

"Но въпреки, това ние сме направили проект, с който ще увеличим площта. Чисто технически може би няма да успеем да започнем този проект до края на годината, но методически това е следващото, което сме предвидили да направим.

Последната зала, която отворихме е залата за аниматроник модели на динозаври в изцяло реновиран стил, заедно с интерактивните части към тази зала. Успяхме да пресъздадем една атмосфера, в която посетителите се чувстват като част от атмосферата, от пейзажна примерно периода на Ранна Креда. И тази зала предизвика изключително голям интерес, даже всъщност бих казал много по-голям отколкото аз самият очаквах, не само в децата, но и в родителите.

Успяхме да свържем тази зала с основната експозиция на музея, която е подредена в научен стил, с една витрина, в която разположихме зъби на динозаври, яйца на динозаври, на истински вкаменелости. И по този начин свързахме бутафорната експозиция на залата с основната ни експозиция. Това предизвика изключително силен интерес и много повиши интереса на хората към нашия музей.

От друга страна, малко преди това отворихме залата с морските аквариуми. Близо 30 000 литра соленоводни аквариуми, в които преместихме акулата и другите обитатели морски, които имахме, за да могат да се чувстват възможно най-комфортно.

Приключихме изграждането на ледената зала. Това е единствената в света експозиционна такава зала. Има такива модули в Чили и в Англия, но те не са свързани с възможността посетителите да ги наблюдават.

Т.е. ние разполагаме с единствена да порода си такава зала, в която посетителите могат да наблюдават какво се случва вътре в една зала, в която температурата е да кажем в порядъка на минус 2, минус 5 градуса", добави директорът на Природонаучния музей в Пловдив.

Той съобщи още, че са предвиждали да отглеждат вътре видове, които се очакваше да пристигнат с експедицията на проф. Пимпирев и кораба "Кирил и Методий“, но поради технически причини, точно когато корабът е преминавал покрай екватора, температурата се е повишила, въпраки, че музеят е закупил доста скъпо оборудване, което да поддържа тази температура.

"Така или иначе не успяхме да докараме рибите от Антарктида. И сега в момента обмисляме алтернативни варианти: дали от Норвегия, от един аквариум "Полария“, който се нарича, т.е. ще сложим видове, които са от Северния полюс. Така или иначе залата ни е на 100% готова, просто в момента все още не можем да доставим интересни експонати, такива, които да провокират още веднъж посетителите", каза още Огнян Тодоров.

В момента в музея се препарират няколко животни.

"Може би акцентът е сибирският тигър, който загина в зоопарка в Пазарджик. Те ни го предоставиха за препариране и в момента сме стартирали процедура. Отделно и още няколко други представители на орнитофауната, т.е. различни видове птици, които са от Центъра за лечение на диви птици в Стара Загора. Като цяло обновяваме експозицията си, но пространството е единственият проблем, с който се сблъскаме в момента, и който за момента е нерешим" каза Тодоров.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (125):
20.04.2024 Тридневен фестивал "Млада синя Земя" в Природонаучния музей
08.04.2024 Седмица на динозаврите в Природонаучния музей в Пловдив
08.04.2024 Проблем в Природонаучния музей в Пловдив
09.03.2024 Природонаучният музей в Пловдив кани на вълнуващо пътешествие до Антарктида
17.02.2024 Подобна опашка в Пловдив скоро не бяхме виждали
17.02.2024 Ще има много инвестиции в бюджета за музеите в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).