Мегз надви НАП Пловдив

Автор: Георги Василев
Коментари (9)
17:34 / 13.08.2020
20334
Модната дизайнерка от град Раковски Миглена "Мегз“ Каканашева успя да надвие пловдивските данъчни в съдебна битка, след като през април фирмата ѝ отнесе 3000 лева глоба за извършване на онлайн продажби без регистриран в НАП касов апарат, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

До глобата се стигнало, след като през април фирмата на Мегз подала заявление за регистрация по ЗДДС. Това активирало една от служителките на пловдивската приходна агенция да започне да нищи дружеството. Проверката се върнала цяла годин назад. Било установено, че дизайнерката не била регистрирала в НАП фискално устройство за регистриране на извършените продажби чрез електронен магазин, от датата на започване на дейността – 05 декември 2018 г. (съгласно Наредба Н-18/13.12.2006 на Министерството на финансите).

На въпросната дата първата пратка на Мегз е приета от "Спиди" АД. Същата е платена чрез разходен касов ордер за наложен платеж в размер на 102,98 лв. на 11.12.2018 г. Съгласно въпросната наредба "При разносна търговия фискалната касова бележка се издава от лицето и се предава на разносвача, който от своя страна я предоставя на купувача при плащането, освен когато плащането по продажбата се регистрира и отчита чрез фискално устройство на мястото на предаване на стоката или услугата“.

Мегз подала жалба срещу издаденото наказателно постановление пред пловдивския съд. Магистратите отсъдили в нейна полза и отменили наложената глоба. След като прегледал цялата документация по делото, съдът отчел, че за осъществяване дейността дружеството е сключило договор със "Спиди“ АД (регистриран пощенски оператор). Съгласно договора "Спиди" АД заплаща на дружеството събраните суми от наложен платеж по банков път или в брой (срещу разходен касов ордер).

"Когато собственик на електронен магазин има сключен договор с куриерската фирма за наложен платеж чрез пощенски паричен превод:

1.За направеното плащане от клиент куриерската фирма издава разписка за пощенски превод на стойността на дължимата сума.

2.Тази разписка е признат от закона документ, който освобождава от задължението да издавате касов бон, тъй като тя играе ролята на касова бележка.

3.Разписката се дава на клиента, след като заплати сумата в брой на куриера, а подателят получава екземпляр от нея. Т.е. към издадените фактури за покупки вашият клиент следва да прикрепи разписката за пощенски превод, въз основа на която да осчетоводи задължението си като платено в брой.

4.Сумата, събрана от куриера от клиенти се превежда от куриерската фирма по вашата банкова сметка.“, пише в решението на съда.

Затова глобата била отменена, НАП ще плаща разноските по делото и може да обжалва съдебното решение пред Асминистративния съд.

Виж коментарите (9)

Още по темата (73):
16.04.2024 Мегз била родена мъртва
04.08.2023 Счупи си крака, после изяде 7 буркана с лютеница
06.04.2023 Ето на какви цени продава тоалети Мегз в Дубай
20.01.2023 Мегз с нов бизнес в Дубай, няма да се връща в България
18.04.2022 Мегз нахлупи булото
04.04.2022 Мегз отпразнува свободата си в клуб и в интересна компания
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).