Манол Генов: Внушенията, че Пловдив ще стане Перник-2, са манипулация и фантасмагория

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
06:45 / 08.01.2020
6505
Преди дни министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ще бъде създадено едно общо държавно водно дружество, обединяващо всички ВиК оператори в страната. Това предложение е заради невъзможността да се управлява ВиК секторът, защото той е изправен пред колапс, коментира в интервю за Plovdiv24.bg народният представител и член на ИБ на БСП Манол Генов.

"На премиера му се иска с натискането на едно копче да решава всички проблеми в цялата страна в този сектор, но такова нещо го няма в света. Възникват много въпроси - споразуменията, които имаме с ЕС за реформа срещу пари, дали няма да ни спрат парите по оперативната програма, неизпълнявайки начертаната в Стратегията за развитие на водния сектор ВиК реформа. Тук има значение също и собствеността на операторите - в по-голямата си част тя е публично общинска. Държавата ще конфискува собствеността, ще я национализира ли, какво ще направи?" - каза Генов.

Припомняме, че Манол Генов беше управител на ВиК Пловдив. Най-големият проблем, с който се е сблъсквал, е остарялата водопроводна мрежа. Независимо от усилията на екипа на ВиК Пловдив, които се полагат през последните години, състоянието на мрежата не е добро.

"Броят на авариите според статистиката и анализа на КЕВР е паднал с 30% в област Пловдив, но за съжаление загубите на вода са се увеличили с 4% - от 56 са станали 60. При тези норми, регулации и задължения, които са вменени на ВиК дружествата, и Дядо Господ да слезе - и той не може да оправи нещата" - коментира Генов.

В мрежата трябва да се направят най-вече инвестиции. "Похвално е, че ВиК Пловдив е едно от дружествата в страната, което е преизпълнило плана си за реализиране на инвестиции със 130% за две години специално в преноса на чиста питейна вода, т.е. инвестициите са насочени към водопроводната мрежа" - посочи бившият управител на дружеството.

Стара традиция и практика е ВиК Пловдив да си сътрудничи с кметовете на 18-те общини в областта, сключват се съвместни договори, интегрира се финансовият ресурс и биват подменяни водопроводите по цели улици, където пък общината има ангажимент да рехабилитира и възстанови уличните платна.

"Това, което става въпрос за Пловдив, не може да бъде казано за целия сектор в държавата, където положението е трагично. Половината от тези дружества практически са във фалит, имат огромни задължения и неплатени такси водоползване и заустване към МОСВ" - каза Генов.

Според доклади на Световната банка, на България са необходими 12-14 милиарда лева, за да може да бъде повдигнато качеството на обслужване на населението. "Това управление смята за панацея едва ли не само европейските пари, които отиват. Трябва да се даде възможност на тези юридически лица наистина да бъдат търговски дружества, тъй като те сега подлежат на много регулации - от КЕВР, от договорите, които са сключили с асоциациите... Този техен бизнес трябва да бъде освободен и те да могат да генерират ресурс, който да инвестират в мрежата. А другият въпрос - как могат да се намерят свободни средства - нека го решават управляващите" - обясни Генов.

"Това, което се пише за воден апокалипсис в Пловдив, че Пловдив ще стане Перник-2, за мен е в сферата на фантасмагориите и някаква манипулация, насочена в определена посока с цел някакви неща, които не са се случили да бъде подтикнат някой да ги свърши. За мен това са абсолютно безпочвени твърдения, защото водоснабдяването на град Пловдив е на съвсем друг принцип от този в Перник" - коментира още Манол Генов.

В Перник има два водопровода от един язовир и водата се подава гравитачно, а в Пловдив има голям магистрален кръг, от четири места има по няколко групи сондажи, които влизат в мрежата на град Пловдив. "Практически в Пловдив е невъзможно да се случи това, което се случва в Перник" - категоричен е бившият управител на ВиК Пловдив.

Виж коментарите (0)

Още по темата (57):
16.09.2022 Делото срещу бившия министър Нено Димов продължава
03.05.2022 Делото срещу Нено Димов започва по същество
15.03.2022 Делото срещу бивш министър от правителството на Борисов започва по същество през май
01.12.2021 Отложиха делото за водната криза в Перник
01.12.2021 Започва делото срещу ексминистър Нено Димов
17.03.2020 Готов е водопроводът от Мало Бучино до Перник
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).