Лувърът дойде в Пловдив със 700-килограмова статуя на жрец!

Автор: Мария Морунова
Коментари (1)
19:58 / 17.06.2015
3332
Изложбата "Среща с египетски жрец" бе открита тази вечер в Археологически музей на Пловдив от министъра на културата Вежди Рашидов, посланикът на Франция в България Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, кметът Иван Тотев и директора на музея Костадин Кисьов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Фокус в изложбата е 700-килограмова каменна статуя на египетския жрец Нахтхорхебот V век преди Христа. Изложбата съдържа около 20 експоната, сред които папируси с йероглифи, египетски божества, надгробни стели и някои от най-древните текстове, свързани с жречески заклинания.

При откриването министър Рашидов и френският посланик подчертаха, че Лувърът за първи път стъпва на българска земя и то в Европейската столица на културата. Министър Рашидов изрази надежда и за скорошна съвместна работа между България и Италия.

Кураторът на експозицията и шеф на департамента "Египетска древност" на Лувъра Венсан Рондо разказа, че статуята е купена по поръчка на крал Лудвиг XVIII през 1848 г. Той посочи, че освен в Лувъра има още две подобни статуи с света - една в Лондон и една в частна колекция.

Изложбата ще остане в Пловдив до 18 юли.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Възрастна жена почина в болница в Пловдив, има арестуван
Откриват най-новата детска градина в "Тракия"
Доц. д-р Пламен Цоков вече не е между живите
Кандидати от ГЕРБ-СДС в Пловдив: Гласувайте за стабилна България!...
Едни от най-важните държавни мъже идват в Пловдив
Незаконни изкопни дейности на Младежкия хълм!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).