Лов за фалшиви млечни продукти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
13:22 / 22.06.2010
1905
Масирани проверки за правилно етикетиране на млечните продукти в Пловдив започна вчера в супермаркетите ДВСК, съобщи шефът д-р Атанас Нейков. Инспекцията е във връзка с наложена от агроведомството забрана наименованието "млечен" да отпадне от надписите на храни с растителна мазнина. Срокът за въвеждане на новите имена, с които трябва да излизат стоките от производителя изтече на 18 юни 2010 г. В хранителните маркети обаче продукти със стари етикети ще се предлагат до изчерпване на количествата, уточни д-р Нейков. Няма изискване за преаранжиране на щандовете, за улеснение на клиентите обаче е добре млечните да са отделени от другите.

Храни, произведени от мляко, но с вложени растителни мазнини и соев белтък вече не могат да носят наименованието млечни продукти и изброени защитени наименования, като сирене, кисело мляко, масло и др. При производството на млечни продукти се допуска влагането само на мая, закваски и калциев двухлорид. Разрешават се захар, плодове, плодови есенции и др. за плодови млека, както и подправки за сирената в рамките на законодателството и технологичните документации. Тази информация е задължителна в новите етикети. Те няма да са унифицирани, всеки производител сам ще прецени как да я разположи на етикетите, поясни д-р Нейков.

Продукти с вложено сухо мляко ще могат да носят наименованието млечни продукти. В киселото мляко е разрешено да се влага до 20 процента сухо мляко, в сиренето от краве мляко - до 30 процента, а в кашкавала от краве мляко - до 25 процента.

Регионалната ветеринарномедицинска служба вече е издала предписания на млекопреработвателите, които влагат немлечни съставки в продуктите си. Според Закона за ветеринарномедицинската дейност санкцията при неизпълнение е от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци, а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв. Най-строгата мярка, предвидена в закона, е прекратяване на част или на цялата дейност на обекта до изпълнение на предписанието.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (3)

Още по темата (3):
06.07.2010 12 предписания за етикети на млечни стоки
20.06.2010 Покрай сиренето менте сменят името и на шопската салата
19.06.2010 Деликатес вместо сирене от палми
Още новини от Новини от Пловдив:
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...
Лекарите, озовали се първи на "Руски": Един час не можехме да вид...
Излязоха данни за заплатите в Пловдив и областта
Вандали са опетнили красивите мозайки пред ДКЦ-V в "Тракия"
Пловдивчанка от "Игри на волята" претърпя ужасяващ инцидент, възс...
Арх. Филип Бакалски: Има тежка деформация в баланса на разпредел...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).