Къде изхвърлят боклука си заведенията по Главната?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:46 / 20.07.2017
3566
Съвместни екипи на дирекция "Екология и управление на отпадъците", ОП "Чистота" и Общинския инспекторат предприеха интензивни проверки дали големите търговски обекти, ресторанти и вериги за бързо хранене в центъра на Пловдив спазват правилата за изхвърляне на отпадъци. 

"С влизане в сила на Закона за управление на отпадъците (ЗУО) от 1 януари 2013 г. се въведе изискване за разделно събиране на образуваните отпадъци от всички търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради на територията на страната, както и задължителното предаване на тези отпадъци на лица, притежаващи документ по чл.35 от същия закон. 

Целта на проверките, които извършваме, е да установим как на практика се спазват изискванията на закона и Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Пловдив", коментира директорът на "Екология и управление на отпадъците" Василка Чопкова.

"Тъй като в района на Главната улица няма възможност за разполагане на цветни контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки, за да улесним търговските обекти в изпълнение на задълженията им и да се гарантира приятна обстановка на жителите и гостите на града, създадохме специална организация за събирането и извозването на разделно събраните отпадъци от обекти в района на ул. "Княз Александър I", ул. "Отец Паисий", ул. "Христо Г. Данов", ул. "Йоаким Груев", ул. "Железарска", ул. "Криволак" и прилежащите им улици", допълни директорът на "Чистота" Иван Стоянов.

За обектите на ул. "Отец Паисий", е определено да изнасят отпадъците си единствено от 10:00 до 10:30 ч., а в кв. "Капана" и на ул. "Христо Г. Данов" - от 09:45 до 10:15 ч. Отпадъците от хартиени, картонени и пластмасови опаковки следва да бъдат с минимализиран обем. През останалото време на денонощието е забранено изхвърлянето на отпадъци от опаковки, хартия, картон и пластмаса в сивите контейнери за битови отпадъци, както и извън тях.

Забранено е изхвърлянето на масово разпространени отпадъци, обозначени с маркировка за разделно събиране, в контейнери за смесени битови отпадъци, когато е създадена система за разделното им събиране.

От Общинския инспекторат допълниха, че при констатирани нарушения се съставят протоколи с предписания и срокове. Ако последващият контрол установи неизпълнение, се налага акт за административно нарушение. За физически лица глобата е от 300 до 1000 лв., а за едноличен търговец или юридическо лице санкцията е в размер от 1400 до 4000 лв.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).