Ку-треска е открита в Пловдив

Автор: Мариана Панчева
Коментари (2)
09:44 / 29.05.2017
31122
Ку-треска е открита в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. През миналата седмица от РЗИ са засекли един случай в града под тепетата. Причинител на болестта - която засяга и животни, и хора, е дребен вътреклетъчен паразит Coxiella burnetii. Причинители на болестта, известна още като Балкански грип, са кърлежи - едни от главните резервоари на C. burneti в природата и имат важна роля в поддържането на огнищата при селскостопанските животни. 

Домашните животни (особено селскостопанските) са друг основен резервоар на инфекцията. Овцете и говедата са един от главните източници. Предаването на заразата може да се извърши хоризонтално от животно на животно и без посредничеството на кърлежи. Диви животни - резервоар на заразата са различни видове бозайници като зайци, лисици, язовци, лалугери и много видове птици. 

Инфекцията с Ку-треска варира в твърде широки граници - от безсимптомно протичане, до фатален край, посочват специалисти. 

Най-често клинично проявените случаи протичат с остро самоограничаващо се фебрилно заболяване и силно главоболие, което преминава за 1-2 седмици. Температурата може да се задържа постоянно висока или да има интермитентен характер - с периоди на нормализиране. Друга изява на инфекцията може да бъде първичната атипична пневмония. Тя започва остро с повишаване на температурата, главоболие, отпадналост, втрисане. Появява се суха кашлица, болки зад гръдната кост, задух. Може да има благоприятен изход или тежко протичане.При преглед находката не е богата. Могат да се чуят сухи хрипове при аускултация. На рентгенова снимка могат да се видят единични засенчвания и данни за плеврален излив. При малка част от болните към клиничната картина може да се добави и бързопреходен обрив с различна характеристика. Инфекцията с коксиела може да протече и с клиничната картина на остър вирусен хепатит - гадене, повръщане, потъмняване на урината, пожълтяване, повишаване на чернодробните ензими и на билирубина в кръвта. Могат да се засегнат и други органи и системи и да се развие миокардит и перикардит, серозен менингит и др.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).