Кръстев: Огромен риск за Пловдив! Ще има преселение на хиляди към града, заплатите ще паднат

Автор: Диана Бикова
Коментари (11)
15:05 / 03.10.2023
23725
Във връзка с ескалацията на проблемите в енергетиката, продължаващите протести на миньорите и енергетиците, СРС "Подкрепа" Пловдив счита, че е време обявяването на  общонационална стачка в системата. Това казва в нарочно съобщение до медиите председателят на организацията Атанас Кръстев.

Затварянето на въглищните централи в региона на Стара Загора ще се превърне в бумеранг за Пловдив и ще постави града пред големи изпитания, обясни за Plovdiv24.bg Кръстев.

"Ще има бум на търсещи работа в Пловдив. Отворени сме, но възможностите на града са ограничени и заради притока на много хора ще се създадат много проблеми. Детските заведения и училищата са недостатъчни и в момента, инфраструктурата е на ръба. Всичко това ще се отрази на качеството на живот в Пловдив" - коментира синдикалният лидер.

Голямото преселение ще предизвика пренасищане на трудовия пазар, което от своя страна ще доведе до намаляване на работните заплати включително и в мултинационалните компании в "Тракия икономическа зона". "Не искаме да се случи това. Смятаме, че трябва да се запазят доходите и социалния статус на хората" - каза той. 

Кръстев смята, че е учудващо преговорите между управляващите и протестиращите енергетици в Народното събрание да са непублични. Според него засекретяването е съмнително и е несправедливо към протестиращите, защото хората не знаят какво се говори и договаря. 

Има опасност от пълно обезлюдяване на още един регион в България, предупреди Кръстев. Синдикат "Подкрепа" предлага алтернативи, описани в 6-те точки, изпратени до правителство, парламент, президент.

"Затварянето на въглищните централи е глобален проблем, социален, геополитически и национален. Знаете, че енергийната сигурност е част от националната сигурност на една страна. Освен всичко друго, спирането ще доведе до по-скъп ток за потребителите" - коментира още той.

Предложението за общонационална стачка в системата на енергетиката ще бъде обсъждано на предстоящия в понеделник конфедеративен съвет.

Виж коментарите (11)

Още по темата (105):
10.11.2023 Финално: Законът за енергетиката бе приет повторно, депутатите отхвърлиха ветото на Радев
29.10.2023 Енергиен експерт: Токът от новите реактори ще бъде по-евтин
19.10.2023 Денков увери: Няма риск от рязък скок на цените на тока
19.10.2023 Борисов и Пеевски искат обяснение от Денков
16.10.2023 Екоактивисти от няколко държави протестират пред ТЕЦ "Марица-3"
13.10.2023 Министър-председателят: Работим за енергетиците
Още новини от Новини от Пловдив:
Лиляната изпрати абитуриентите
Нов инцидент на мястото, на което стана фаталният сблъсък с джипа...
Станислав Цанов идва в Пловдив, говори и за лошите коментари
Шефът на КАТ Пловдив: Не съм гледал километража на джипа
Керана и още 13 млади пловдивчани с награди за 24 май
16 пъти шофьорът на джипа от бул. "Руски" е бил хващан в крачка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).