Критична нощ за пловдивчани /Обзор/

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (29)
08:55 / 07.08.2005
4927
Критична бе обстановката в Пловдив през изминалата нощ. Вчера въпреки, че дъждовете спряха в ранния следобед нивото на реката привечер започна заплашително да се покачва и след 20:00 тя започна постепенно да залива участъци от града.



Най-тежко остава положението в квартал "Захарна фабрика". Там Марица неконтролируемо се изля в града и потопи двора на езиковите гимназии, стадион "Марица" и булевард "България", като стигна до бензиностанциите. За щастие нивото спря да се покачва малко преди да стигне до жилищните сгради.



Като най-критична точка в града властите определяха пробива на реката при железопътния мост. Там с усилия на гражданска защита, пожарна, полиция и армия разлива бе контролиран, но тои достигна дълбочина 80 сантиметра, като все пак бе спрян с диги и насипи. 4 пожарни автомобила постоянно източваха водата там.



Разлив имаше и на улица "Крайречна" в квартал "Столипиново", но и там екипи на гражданска защита, пожарна, полиция и армията успяха да



В 24:00 часа нивото спря да се покачва, като се застопори на кота 3.30 метра дълбочина. След 2:30 нивото започна да спада и обстановката да се нормализира, но все още нивото на реката остава критично. В момента нивото на реката е 3.00 метра, акто се очаква бавно да продължи да спада.



Надеждите на пловдивчани са свързани с това, че в близките дни няма да има нови валежи. Такива биха довели до ново изпускане на проблемният язовир "Тополница" и нова приливна вълна в Пловдив.



Въпреки нормализирането на обстановката града е пред екологична и хигиенична катастрофа.



Мостът за сметището в село Цалапица е затрупан и колите на "Екоглобул", които извозват боклука не могат да стигнат до него. Боклука на Пловдив няма да бъде почистван през следващите няколко дни.



По-голям е проблема с водоснабдяването. В целия град няма вода. Три от четирите помпени станции са залети и са изцяло под водата. работи само една, но на минимални обороти. Вода няма в повечето квартали, а там където има тя стига до първите етажи. Не е възмосжно възстановяване на захранването с вода през следващите няколко дни.

Виж коментарите (29)

Още по темата (127):
21.04.2024 Почистиха нерегламентирано сметище край Марица
11.04.2024 Истина е! Започва разчистването на джунглата в Марица
10.04.2024 Започва разчистването на джунглата от река Марица
18.03.2024 Кметът: Договорът за почистването на река Марица е пред финал
05.10.2023 Марица жабуняса
21.09.2023 Пловдивчани не са забравили ужаса от 2005 г., възможен е и сега
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).