Комитетът за превенция на ХИВ/СПИН ще заседава утре

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:22 / 21.06.2010
1827
Местният Обществен Комитет за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции по програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", който се ръководи от зам.-кмета Александър Константинов, ще заседава утре, научи Plovdiv24.bg.

На него ще бъдат отчетени дейностите и услугите по програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално-предавани инфекции" на общината, организирани в 9 компонента. По отделните компоненти община Пловдив работи с различни структури: с Кабинет за анонимно и безплатно консултиране към РИОКОЗ - Пловдив, с Областния диспансер за психични заболявания, със специализираното отделение на УМБАЛ "Св. Георги" и няколко фондации: "Авис Вита", "Национален алианс за работа с доброволци", "Рома Пловдив" и "Панацея 97".

За периода 01.01.2009 - 31.01.2010, се отчитат конкретни резултати от дейността на всяко едно от звената и по всеки един от 9-те компонента. 5952 лица са изследвани анонимно и безплатно в кабинета в РИОКОЗ, 633 лица, лишени от свобода, отделно всяка фондация е консултирала и работила сред определени рискови групи. Във връзка с повишения брой на новооткрити ХИВ позитивни лица сред групата на инжекционно употребяващите, на територията на кв. Столипиново на 1 октомври 2009 г. стартира Метадонова поддържаща програма за особено уязвими лица, която съществува като филиал на Областния диспансер за психични заболявания. По нея са включени 74 лица. Отделно фондация "Рома - Пловдив" е обхванала и консултирала над 3 500 лица от ромската общност, обучила е 52 млади лидери за работа по превенция на ХИВ/СПИН в общността.

В специализираното отделение на УМБАЛ "Св. Георги" е разкрито специализирано отделение за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН. Лечение се осигурява на всички пациенти, отговарящи на критериите и желаещи да се лекуват. Лечението за тях е безплатно. За 2009 г. там са регистрирани 102 лица за проследяване, 30 болни са получили антиретровирусна терапия и 70-лечение за опортюнистични инфекции. Националният алианс за работа с доброволци работи с млади хора в риск, фондация "Авис Вита" - с проституиращи мъже и жени и хомосексуалисти, а "Панацея 97" - с лица, инжекционно употребяващи наркотици.

На заседанието на Местния Обществен Комитет за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции ще бъде подписан Анекс за продължаване действието на сключеното Споразумение за сътрудничество между Министерство на здравеопазването и община Пловдив за изпълнение на дейностите по програмата за "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН през 2010 г. Програмата действа вече 6-та година, финансира се от Глобален фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и се изпълнява от Министерство на здравеопазването.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
ОД МВР Пловдив: 14 шофьори са арестувани!
Сериен подпалвач получи заслужена присъда
Скандално паркиране на джип в Пловдив
За награда "Пловдив" и за Източната порта, слушайте в предаването...
Народът се раздели на две: На плейбек ли пя в Пловдив Лили Иванов...
Единственото място, което позволява безопасно да се вдига висока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).