Комисията за защита на потребителите се модернизира с пари от Европа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:37 / 28.05.2010
691
По-качествено и по-достъпно ще бъде обслужването на Комисията за защита на потребителите от началото на следващата година след промените в работата на ведомството, заложени в проекта „Модерни и интегрирани административни услуги в Комисията за защита на потребителите".

Нововъведенията се дискутират на поредица от кръгли маси в цялата страна, третата от които се проведе днес в Пловдив. Дейностите по проекта се осъществяват по Оперативна програма „Административен капацитет" и е съфинансиран от Европейския социален фонд. Общата стойност на проекта е 600 711 лева.

Проектните дейности предвиждат по-висока ефективност в работата на Комисията чрез въвеждане на електронно обслужване за потребителите. Така те ще имат непрестанен достъп до своите жалби. В рамките на проекта ще бъде разработена единна система, която ще оперира с всички данни в електронен вид. Така ще бъдат спестени както ценни трудови и материални ресурси, така и много време за гражданите и служителите на КЗП. Електронната обработка на жалбите пък ще спести огромни количества хартия на ведомството. Човешкият фактор също ще бъде ограничен в целия документооборот и по този начин работата на всеки служител в Комисията ще стане по-бърза и ефективна.
По данни на Комисията над 12 000 жалби са постъпили само през изминалата година. „Това е огромен документооборот и новото електронно обслужване ще направи коренни промени в качеството на обслужване", коментира Иван Бъчваров, главен секретар на КЗП и лектор на кръглата маса в Пловдив. На организираната от Комисията дискусия взе участие и един от членовете на КЗП Александър Масларски.

„Съвременните технологии позволяват на Европейските институции да работят много по-ефективно, като пестят както своето, така и времето на гражданите. Комисията за защита на потребителите има нужния мениджърски опит и административен капацитет, за да постигне много добри финални резултати по този проект", коментира Масларски.

Гости на събитието бяха и представители на областната управа на Пловдив, регионалните звена на КЗП в Стара Загора и Смолян, на община Пловдив, представители на ДАМТН - Дирекция „Надзор на пазара", РИОКОЗ Пловдив, както и неправителствени потребителски организации, представители на бизнеса и граждани. Първата кръгла маса пък се проведе на 30 април в столицата. Следващата дискусия, която предстои, ще се състои на 10 юни в Бургас. Следва и провеждане на кръгли маси в градовете Русе и Варна.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).