Кметът на "Централен": Ремонтът на Дондуковата градина е в напреднал стадий

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
08:59 / 26.07.2023
2795
Ремонтът на Дондуковата градина в Пловдив напредва, работи се активно там, съобщи в интервю за Plovdiv24.bg кметът на Район "Централен" Георги Стаменов.

"Две от подземните помпени шахти в градината вече са изградени. Те ще  обслужват водните атракциони. Бетонът на сухия фонтан също е положен. През тази седмица трябва да се сложи подложният бетон и на големия централен фонтан", добави Стаменов.

Детските площадките вече са излети и ще се слага подложна настилка и ще се монтират съоръженията там. Подземните комуникации, като канализация и водопроводни, са изградени на 90%, напоителната система на целия парк е на 80% изградена. Има една забавяме там поради факта, че ще се пусне още един клон за напояване, който да обхване детска градина "Майчина грижа" и двора на район "Централен", за да се напояват и те, вместо да се използват водоноски, както досега. По този начин кардинално ще се реши този въпрос и за тях. Слаботоковите инсталации за озвучаване и интернет също са пуснати на 100%, инсталациите за осветление - на около 70%.

Районният кмет заяви още, че средата на месец август ще може да се започне от единия край за полагане на настилките в парка. По думите му, фирмата е подходила много съвестно към обекта.

Пусковият срок е през месец април догодина. Но Георги Стаменов смята, че до края на тази година паркът ще бъде завършен на 100%.

Дондуковата градина в Пловдив е първата градска градина не само в града, но в България. След освобождението е възложено да се изгради като паркова среда.

Тя предхожда изграждането на Цар Симеонована градина. Обектът е от национално значение.

Има редица изисквания по проекта, като едно от тях е максимално да се доближава до автентичния вид на градината и да се използват само естествени материали. Именно по тази причина всички настилки и бордюри ще са от гранит.

На гърба на сградата, която днес е Природонаучният музей, е имало беседка, в която са се взимали важни за града решения. Предвидено е тази беседка да бъде възстановена в първоначалния и вид, посочи още Георги Стаменов. Тя ще се обвърже с Природонаучния музей, като на нея ще се правят зелени уроци, там ще могат да изчакват и групите за посещения на музея. Предвидено е и това нещо в проекта.

В интервюто с Георги Стаменов ще чуете още докъде е стигнал ремонта на Хуманитарната гимназия в Пловдив, както и ремонта на къща Ламартин. И още -  какво се случва с тепетата и проектите предвидени там, ще видим ли на Сахат тепе възстановен водния часовник от 127-ма година, има ли вече визия за бившата сграда на БНБ, колко са пустеещите и рушащи се в района сгради и още теми.

Гледайте всичко това във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (90):
08.05.2024 Първи нередности в новоремонтираната Градска градина на Пловдив
07.05.2024 Гражданин: Това е една от модерните екофрендли футуристични чешмички в
Пловдив
25.04.2024 Георги Стаменов с подробности кога и как улица "Христо Г. Данов" става пешеходна
25.04.2024 Решиха го: Без коли по част от "Христо Г. Данов", става пешеходна
зона
23.04.2024 Социалисти: Ако ул. "Христо Г. Данов" стане пешеходна, транспортният хаос в Пловдив ще се засили
20.04.2024 Още любопитни факти за Първата градска градина
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непреходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...
81-годишен шофьор блъсна жена в Пловдив
Повдигат обвинение на шофьорката, ударила на пътя две момичета от...
НАП установи нарушение в детски център в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).