Изгорелите тютюневи складове в Пловдив стават жилищни сгради

Автор: Цвети Тончева
Коментари (10)
11:09 / 24.11.2021
18515
Италианската фирма, която ще реставрира изгорелите тютюневи складове на Кудоглу, вече има издадено строително разрешение, става ясно от сайта на Общината, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това става факт след дълга съдебна сага, пет години след големия пожар там.

Тютюневите складове на ул. "Иван Вазов" в Пловдив трябва да бъдат укрепени, реши през декември 2020 година Върховният административен съд, с което се потвърждава решението на aдминистративния съд в Пловдив. Касационното дело във ВАС беше образувано по жалба на собственика на тютюневите складове, срещу заповед на кмета на Община Пловдив, с която собствениците са задължени да извършат укрепителни дейности на пострадалите при пожар сгради. 

Върховните магистрати приемат, че сградите представляват архитектурно-строителна културна ценност и са както индивидуален паметник на културата, така и част от групов архитектурно-строителен паметник на културата в Стария Пловдив.

Пет години след големия пожар в Тютюневия град, започва възстановяването на три от складовете.

Италианската фирма  "P.И.Π.A" OOД, която притежава складовете на Кудоглу, с управител бившия почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа, е получила разрешение за строеж от община Пловдив за изпълнение на проект "Консервация, реставрация, реконструкция, преустройство и частично надстрояване на съществуващи сгради в жилищна сграда  с офиси, магазини и подземни гаражи с трафопост". Разрешението е подписано и вече е видно на сайта на Община Пловдив. 

Тъй като предстои хоризонтално укрепване на конструкцията, собствениците на съседните сгради също бяха уведомени и имаха срок за обжалване в рамките на 14 дни. 

Идейният проект за "реставрация, консервация и реконструкция" на складовете паметници на културата в Тютюневия град в Пловдив е съгласуван с НИНК.

Проектът е "Tobacco Residence“, по него е работил италианският архитект Раймондо Флакомио, който проектира и бутиковия хотел "Резиденс сити гардън" на ул. "Велико Търново".

Намерението  на собствениците на изгорелите тютюневи складове на Кудоглу е те да бъдат възстановени и превърнати в жилищен комплекс, с магазини на партера.

Виж коментарите (10)

Още по темата (110):
01.02.2022 След 5 години: Пуснаха движението пред изгорелите тютюневи складове на ул. "Иван Вазов"
29.11.2020 Спор, дали ул. "Иван Вазов" да е пешеходна зона, блокира старта на проекта за Тютюневия град
12.10.2020 Ясна е окончателната съдба на изгорелите тютюневи складове на ул. "Иван
Вазов"
09.10.2020 Клошарят Любо, който бе обвинен за пожара в Тютюневия град, с нов дом и
работа
03.10.2020 Клошарят Любомир Данчев излежа четиригодишната си присъда за пожара в тютюневите складове в Пловдив
08.09.2020 Съдът задължи собствениците на Тютюневите складове да ги укрепят
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).