Иван Тотев: В сърцето на всеки българин 3 март е символ на свобода

Автор: Силвия Станева
Коментари (2)
14:03 / 03.03.2021
5323
Областният координатор на ПП ГЕРБ в Пловдив-град инж. Иван Тотев се обърна към сънародниците ни с емоционално изявление по случай 3 март. Днес г-н Тотев присъства на тържествения молебен в катедралния храм "Света Богородица".

В сърцето на всеки българин 3 март е символ на святата дума "СВОБОДА". Тази дата принадлежи на знайните и незнайни наши герои, благодарение на чиято саможертва днес ние гордо се наричаме "българи".

След 3 март 1878 година българският народ, който в продължение на пет века е лишен от държавност и собствен път на развитие, започва ново начало. На тази паметна дата България извоюва своята свобода и тръгна по пътя на самостоятелна европейска държава. Затова днес, ние се прекланяме с признателност пред хилядите българи, паднали в борбата за национална независимост.

Отдаваме почит и поднасяме венци в памет на всички руски, румънски, финландски, полски, украински, сръбски, черногорски, естонски, литовски, латвийски и други воини. Спомняме си за подвига и саможертвата на смелите хайдути, защото войната преминава и през хайдушките дружини, четничеството, през тайните революционни комитети, през Априлската епопея, през боевете на опълченците на Шипка. Ето защо наш дълг е да продължаваме да пазим българския дух и онзи възрожденски стремеж за независимост, като вярваме в собствените си сили и възможности.

Българският народ успя да запази своята писменост и традиции и не чакаше даром за своята свобода, започнала с основаването на Българската екзархия, след като манастирите и църквите съхраниха неговия непокорен дух, вярата, езика и писмеността през вековете. Трети март е нашата отговорност към утрешния ден на България, една от най-старите европейски държави, единствената, която не е променила името си, откакто е основана.

Българите сме първите, които използваме азбуката на светите братя Кирил и Методий и техните последователи - Климент Охридски, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Азбука, на която днес пишат милиони хора. Всичко това ни дава сили и енергия да работим за просперитета и развитието на България, точно както гласи нашето верую: "Съединението прави силата".

Честит национален празник!

Виж коментарите (2)

Още по темата (35):
04.03.2021 Никой в Русия не знае какво се е случило на 3 март 1878 година
04.03.2021 Наш учен: 20 години затвор за тези, които отричат турското робство, то е по-страшно и от Холокоста
04.03.2021 Най-красивият водопад в света изгря в бяло, зелено и червено
03.03.2021 С тържествена заря-проверка в Пловдив завършиха честванията на 143 г. от Освобождението
03.03.2021 Асеновград издигна националното знаме по случай Освобождението
03.03.2021 Лили Иванова с поздрав за 3 март
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).