Инвалиди минават през релсите на Централна гара заради липса на рампи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:47 / 04.11.2008
1305
25-годишният Александър Василев от Варна преминава с инвалидната си количка през жп-релсите на Централна гара в Пловдив, защото не може да ползва подлеза, който е непригоден за неговите специфични двигателни потребности. Той е инвалид от 1996-та година. Заради заболявания, му се налага да пътува често до други градове на страната за изследвания. Основният транспорт, който използва, е железопътният. Оказва се, че е изключително затруднен с предвижването от коловоз до коловоз, защото безопасната връзка между тях – подлезът, не е снабден с необходимите рампи. Кметицата на район "Централен" Райна Петрова заяви, че догодина ще бъдат изградени по-удобни рампи в подлеза на гарата. ДКЦ-1, пощата и Пловдивският университет вече са снабдени с нужните за хората с увреждания съоръжения, но има още поне 53 обществени места, на които трябва да се обърне внимание по този критерий, каза още Петрова.

В район "Източен" беше инспектирана сградата на ДКЦ-Изток. Според медицинските сестри ежедневният трафик на хора тук е много голям. Преди време пред медицинския център е имало рампа, но впоследствие е премахната. В сградата има втори етаж с вити стълби, но не и асансьор за инвалидите.

Кметството в район "Западен" е осигурено с широка и полегата рампа за хора с колички. Майка, която спряхме докато преминава по нея каза, че тази рампа я улеснява, но пък имала проблем с районната поща, защото трудно изкачва стълбите там. Точно до кметството в "Западен" се намира и единственото средно училище в града с асансьор за деца-инвалиди – "Св.св. Кирил и Методий". В него има и специално пригодени санитарни помещения – с по-широки индивидуални клетки, снабдени със странични парапети-захвати. Те са общо 6 – по 2 за всеки етаж. В училището сега има две момичета с инвалидни колички и 11 със специални образователни потребности, които ползват помощните съоръжения, каза директорката на учебното заведение Таня Николова.

Една от големите и нови сгради в града е тази на Националната агенция по приходите на ул. "Скопие" в район "Южен". Там има една добре проектирана конструкция за предвижване на хора с инвалидни столове. Но пък тротоарите, които водят до нея, не са скосени. В  районното кметство обаче има асансьор за улесняване достъпа на хора с увреждания.

В най-голямия район в Пловдив – "Тракия", пощата обслужва целия жилищен район и на ден оттам минават много хора. На входа й има само един бетонов наклон, който е много стръмен и без парапет отстрани. Човекът от охраната е помагал многократно на хора, които са изпитвали затруднения с изкачването.

Кметството в "Тракия" също е недостъпно за инвалиди, но кметът Гиньо Матев увери, че догодина администрацията ще се мести в друга сграда, където този проблем ще бъде разрешен.

Църквата "Св. Иван Рилски" в район "Северен" е един от новите храмове в града и въпреки това при изграждането му  не е помислено за осигуряване достъпа на инвалиди.  В "Северен" обаче е и единствената специализирана зона за хора с увреждания. На негова територия има поредица от скосени тротоари, по пътя между блок Гигант и пешеходния мост на река Марица. В районните поща и поликлиника има естакади.



Източник: Дарик

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Гръмотевици раздират небето над Пловдив, порой се излива над град...
Живеещите на тази улица в Пловдив пропищяха: Аман вече!
Първи кадри от мястото на инцидента между мотор и камион в Пловди...
Георги Георгиев и Деница Николова: Околовръстното на Пловдив е пр...
Христо Радков пред Plovdiv24.bg: Глобите на шофьорите от последни...
Сигнал: Голяма нередност на матурата по английски


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).