ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Има развитие по казуса със строителството в Пловдив и 12-те върнати решения на областния управител
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:07 / 08.05.2022Коментари (0)8294
© Plovdiv24.bg
Илюстративна снимка
Областният управител на Пловдив Йордан Иванов с публикация във фейсбук относно случая с върнатите 12 гласувания на Общинския съвет за допускане на ПУП. Припомняме, че причината за тяхното връщане от негова страна е, че те са гласувани незаконосъобразно, тъй като все още няма одобрена екологична оценка на проекта за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на Пловдив от РИОСВ.

Ето целия пост на Йордан Иванов:

Казусът със строителството в Пловдив и решението ми като областен управител да върна 12 гласувания на Общинския съвет за допускане на ПУП има развитие.

Научих, че след като вицепремиерът Гроздан Караджов бе подписал писмо, според което докато проектът на изменение на Общия устройствен план на Пловдив няма екологична оценка, не следва да се допускат промени в ПУП от Общинския съвет, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството е подготвено ново писмо, но в обратния дух.

В първия случай запитването към МРРБ бе от общинските съветници от “Демократична България", а във втория то е от представители на община Пловдив. Под втория отговор стои подпис на зам.-министър, но все още не е оповестен.

Не зная какво стои зад новото становище, но разговарях с вицепремиера Гроздан Караджов, поканих го в Пловдив във вторник и очаквам да дойде.

В понеделник е предвидена работна среща в Министерството на околната среда и водите с представители на Община Пловдив. Поисках я още преди две седмици – с идеята да подпомогна общината най-после да се справи с подготвянето на екологична оценка на изменението на ОУП. Засега явно не се справя, след като РИОСВ два пъти връща документите със забележки и за преработка. Казус с допускане на ПУП от Общинския съвет изобщо нямаше да съществува, нито щеше да има нужда от писма от МРРБ, ако община Пловдив си беше свършила добре и навреме работата.

Нямаше да има нужда и да връщам решения на Общинския съвет за допускане на ПУП – което направих, защото се притеснявам от неспазване на правни норми. Особено ако неспазването им рискува да подкопае правната сигурност на инвестиции и на общината, и на частни фирми, и на граждани.

Лъжа е, че областният управител или който и да било “спира развитието на Пловдив" – нищо не е спряно – нито една инвестиция и ничия работа не е в риск. Спрени са единствено въпросните 12 допуснати промени в ПУП. Към момента, в който върнах решенията на Общинския съвет, бях уведомен само за едно становище на МРРБ по казуса.

Още по-голяма лъжа е, че несъществуващото "спиране на развитието" било защото Пловдив бил "гербаджийска община". Така не я наричам аз, така я нарича представител на бизнеса, който си изпуска нервите и незнайно защо му се привиждат избори. Пловдив не е "гербаджийски", а е на всички пловдивчани. А интересът на пловдивчани е Пловдив да е град, в който се цени върховенството на правото и правилата, а не върховенството на най-кресливия. Това се опитвам да правя аз и от протести не се притеснявам, още по-малко от раздяла с постове. Притеснявам се от неспазването на правилата от институции, призвани да ги защитават.

В момента, в който общинската администрация в Пловдив и експертите си свършат работата, нови ПУП могат да продължат да се приемат съвсем безспорно. А инвестициите - и на бизнеса, и на гражданите, и на самата община, няма да са поставени под риск.

Областният управител не може да свърши работата на местната власт. Може да търси диалог за съвместни решения на проблеми. Това и правя. Поех ангажимент, че когато общината напише нова екологична оценка на ОУП – надявам се да е скоро – РИОСВ ще я разгледа в рамките на 1 работна седмица.


Още по темата: общо новини по темата: 74
17.01.2023 »
09.01.2023 »
06.01.2023 »
19.12.2022 »
19.12.2022 »
18.12.2022 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: