Голяма помощ за децата с увреждания и техните семейства, ето какво предлага Пловдив

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
12:10 / 24.01.2018
3838
Зоната и сградата на бившия дом "Рада Киркович" се превръща в голям модерен комплекс в помощ и подкрепа на деца и родители. Добрата новина за читателите на Plovdiv24.bg съобщи лично зам.-кметът по социални дейности в града под тепетата Георги Титюков, който вчера бе в София, за да подпише договора по проект от ОП "Региони в растеж" с финансиране от впечатляващите 2 391 600 лева. Със средствата ще се изгради инфраструктурата за предоставяне на 7 нови социални услуги.

Три от тези услуги ще се предлагат в сграда с дълга история и  паметник на културата, а именно - първото сиропиталище на Пловдив. Дом "Рада Киркович" е създаден през март 1878 г., за да приюти голяма част от сираците на загиналите през Априлското въстание. През 2010 година обаче бе преструктуриран и в него към момента се предоставят няколко социални услуги. Сега ще бъде възстановена автентичната сграда, тънеща в разруха в двора на Дома и в нея ще бъдат разкрити три нови услуги - Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, Дневен център за деца с множествени тежки увреждания и техните семейства и Център за обществена подкрепа.

В двора ще се изгради и нов Център за деца от аутистичния спектър, а част от горните етажи на голямата сградата ще бъдат отдадени на няколко фондации. По ОП "Региони в растеж" ще се изградят още два Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания и преходно жилище за деца от 15 до 18 години. Отделно Община Пловдив подготвя проект за ремонт на на целия първи етаж, който да се превърне в Център за заместваща грижа. 

"Центърът ще предоставя възможност на хората, грижещи се за свои тежко болни роднини на легло, да ги оставят за известен период от време (максимално за две седмици), за да си свършват някоя работа, да отидат на почивка, да отидат на обучение", разказа Титюков. "Ще има възможност болният да бъде гледан и в собствения му дом, и в центъра. Затова обаче трябват серизони ремонти".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).