Глобиха Панаира, съдът отмени санкцията

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:00 / 19.07.2017
3893
С 10 000 лева глобиха Международен панаир - Пловдив заради некачествено гориво, санкцията е обжалвана пред Пловдивския районен съд, който я отменя. На свой ред и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор обжалва пред Административния съд в Пловдив, който обаче оставя в сила отмяната на санкцията.

Всъщност първоначалната имуществена санкция е наложена от Агенцията след проверка, извършена през август 2016 година в обект, управляван от дружеството. Изследвани са 1329 литра нафта от бензиноколонка, зареждаща мотокарите на Панаира. При извършено изпитване на контролната проба в акредитирана лаборатория е установено, че горивото не отговаря на изискванията за "пламна температура" - резултатът е под 40 градуса при норма 55 градуса. Извършено е изпитване и на арбитражната проба отново в акредитирана лаборатория със същия резултат, сочат материалите по случая. 

Нафтата не е предназначена за продажба. За установеното нарушение на дружеството е съставен Акт за установяване на административно нарушение и издадено наказателно постановление. Районният съд обаче решава, че за конкретния казус може да се приложи член от Закона за административните нарушения и наказания, касаещ "маловажни случаи" на административни нарушения.

Освен това магистратите считат, че стойността на намереното количество гориво, което не отговаря на изискванията, е било малко над 2000 лв., а наложената санкция е в размер на 10 000 лв., което е несъразмерно на установеното нарушение. С тези си аргументи Районният съд в Пловдив отменя размера на глобата на Държаваната агенция. От агенцията обжалват, но без резултат. Административния съд е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).