Гл.инспектор Любомир Рашков: Охранителните фирми са наши партньори

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
13:49 / 25.10.2013
9364
Както вече писахме, в изпълнение приоритетите на МВР за осъществяване на превенция, опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в отдалечените и слабо населени места или в райони с висока концентрация на престъпност, ОД на МВР Пловдив предприе инициатива за развитие на съвместната правоохранителна дейност и подобряване взаимодействието между частните охранителни фирми и териториалните структурни звена на МВР.

За разясняване на инициативата за съвместната работа на полицията с частните охранителни фирми, репортер на Plovdiv24.bg разговаря с гл. инспектор Любомир Рашков, началник на "Охранителна полиция" Пловдив.

- Взаимодействие ли е това, или помощ?

- Идеята е дългогодишна. Базира се на опита, който имаме от доброто взаимодействие с охранителните фирми и правомощията, които дава Законът за частната охранителна дейност. Тази инициатива беше един от приоритетите на Министерството на вътрешните работи. Обсъдихме я вече с колегите от охранителните фирми, както и с районните управления. Чухме всички мнения. Няма нито едно негативно изказване, а напротив: всички подходиха с много добри очаквания относно инициативата и заявиха съдействие за нейното стартиране и приложение.

Решихме да засилим полицейското присъствие  в отдалечени и малки населени места, където органите на полицията нямат по една или друга причина възможност за ежедневно присъствие. На база световния опит в това направление можем да очакваме значително снижаване ръста на престъпността в цитираните райони. Хората все по-често ще виждат съвместни патрули от униформени полицаи и охранители, ще се извършва обход на отдалечени райони и такива висока концентрация на престъпления и правонарушения.

- Какви задачи ще изпълняват тези съвместни патрули? Дайте пример?

- Един районен инспектор обслужва няколко, находящи се на разстояние 3 до 5 км едно от друго, населени места и е много трудно той ежедневно да е на всичките тези места. Когато обаче в конкретния район има присъствие на охранителна фирма, те ще работят съвместно. Ще реагират заедно при задействане на сигнално-известителната техника в охраняваните обекти, ще извършват проверки на съмнителни лица, съобразно законовите и функционалните им правомощия, проверки по разрешителния режим за носене на оръжие, за работа на нощни и увеселителни заведения, проверки по сигнали и жалби за посещения на заведенията от малолетни и непълнолетни лица, за нарушения на обществения ред, за разпространение на наркотични вещества, неправилно паркиране на МПС.

Също така тези съвместни екипи ще могат да се използват и за специализирани полицейски операции, да снемат обяснения по дадена преписка на прокуратурата, ще могат да реагират на сигнали за извършено престъпление, предвид това че се намират най-близо до мястото на инцидента, да участват в заградителни операции и т.н. примерите са стотици.

- Нека уточним, ще касае ли инициативата съвместна работа с органите на КАТ?

- Твърдо не. Контролът на пътното движение е друга опция на Министерството на вътрешните работи. Не се предвижда това да се прави от охранителните фирми.

- Кога реално ще стартирате съвместните акции и с всички районни управления на полицията ли ще я реализирате?

- Да, с всички районни управления на територията на ОД на МВР Пловдив. Охранителните фирми са наши партньори, не става въпрос за помощ и ако става въпрос за такава, то тя е двустранна. 

От три дни инициативата вече стартира на територията на някои от РПУ-та в града. От 1 ноември по нея ще работят на 100% всички управления.


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).